Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους αφυγραντήρες!

06/10/2021   
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους αφυγραντήρες!

Η υγρασία είναι αυξημένη κυρίως του χειμερινούς μήνες και σε συνδυασμό με το κρύο δημιουργεί μια όχι και τόσο ευνοϊκή ατμόσφαιρα. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ο αφυγραντήρας.

 Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή η οποία απορροφάει την υγρασία από την ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα , ευνοϊκό για την υγεία. Επίσης, συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και αποφυγή προβλημάτων στον χώρο λόγω της υγρασίας . Παρακάτω αναλύουμε πότε είναι απαραίτητος, τι προσφέρει και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξεις για την επιλογή του σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

 

Σχετική κατηγορία με το άρθρο που διαβάσατε

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα ergo-tel.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αφυγραντήρες και υγραντήρες. Επιλέξτε τον κατάλληλο για το χώρο με άμεση αποστολή και παράδοση!

  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πότε είναι απαραίτητος;

 • Απαραίτητος ο αφυγραντήρας για έναν χώρο είναι όταν έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας. Τα φυσιολογικά ποσοστά υγρασίας κυμαίνονται 50% - 60%. Όταν το ποσοστό υγρασίας ξεπερνά το 55%-65% τότε η χρήση ενός αφυγραντήρα θεωρείται απαραίτητη. Μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία ενός χώρου με ένα υγρασιόμετρο. Τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας εκδηλώνονται με την μορφή μούχλας στους τοίχους καθώς και την χαρακτηριστική μυρωδιά που είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία.
   
 • Αν συνηθίζεις να απλώνεις τα ρούχα μέσα στο σπίτι ανεβαίνουν πολύ τα επίπεδα υγρασίας και αργούν να στεγνώσουν. Ένας αφυγραντήρας θα σε σώσει διατηρώντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού σε φυσιολογικά επίπεδα.
   
 • Εάν δεν έχεις παράθυρο ή εξαερισμό στο μπάνιο σου και δεν στεγνώνουν εύκολα οι υδρατμοί από το ντουζ. Χωρίς εξαερισμό και χωρίς αφυγραντήρα η ανάπτυξη υγρασίας είναι θέμα μερικών μηνών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υλικές ζημιές στο σπίτι.
   
 • Επιπλέον βοηθάει στην διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας του χώρου με αποτέλεσμα να μην έχουμε απώλειες.
   
 • Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η αίσθηση θερμοκρασίας καθώς ένας χώρο ο οποίος έχει υγρασία έχει την αίσθηση πιο χαμηλής θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα να προκαλεί κρυολόγημα, πόνο στο σώμα, ακόμη και προβλήματα στο αναπνευστικό.Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο αφυγραντήρα;

 • Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις τα τετραγωνικά που θέλεις να καλύψεις.
   
 • Πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί η αφυγαντρική ικανότητα του αφυγραντήρα δηλαδή ο όγκος του νερού σε λίτρα που μπορεί να αφαιρέσει από έναν χώρο σε διάρκεια 24 ωρών.
   
 • Επιπλέον κάτι άλλο που να προσέξεις τα watt της συσκευής καθώς αυτό καθορίζει και το ρεύμα που θα καίει.
   
 • Άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια είναι το επίπεδο θορύβου της συσκευής. Ο αφυγραντήρας πολλές φορές είναι αναγκαίο να δουλεύει και την νύχτα για αυτό πρέπει να μην έχει πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου.
   
 • Επίσης καλό θα είναι πριν αγοράσεις τον αφυγραντήρα να ελέγξεις και την χωρητικότητα που διαθέτει το δοχείο νερού έτσι ώστε να αποφύγουμε το συνεχείς άδειασμα.
   
 • Αρκετά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα συνεχούς αποστράγγισης νερού. Αυτό γίνεται με επιπλέον σωλήνα στο πίσω συνήθως μέρος της συσκευής που συνδέεται με την αποχέτευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρακτικό καθώς δε χρειάζεται να αδειάζουμε το δοχείο πχ σε περιπτώσεις που ο αφυγραντήρας βρίσκεται σε χώρους που δεν έχουμε συχνά φυσική παρουσία (πχ εξοχικό, γκαράζ, αποθήκη κτλ).
   
 • Είναι καλό να δούμε τις διαστάσεις και το βάρος της συσκευής. Κατά κανόνα, οι αφυγραντήρες με τεχνολογία συμπιεστή έχουν μεγαλύτερο βάρος από τους υπόλοιπους λόγω του συμπιεστή. Επίσης είναι προτιμότερο, ο αφυγραντήρας να έχει ροδάκια ώστε να είναι εύκολη η μετακίνησή του στα διάφορα δωμάτια.
   
 • Αρκετά μοντέλα έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο WiFi του σπιτιού σας. Συνήθως αυτά διαθέτουν και ειδική εφαρμογή (app) για απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής (προγραμματισμένη λειτουργία, αλλαγή ρυθμίσεων κτλ).
   

Πως θα αυξήσεις την αποδοτικότητα του αφυγραντήρα;

 •  Για την καλύτερη απόδοση της συσκευής θα πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από τοίχο (τουλάχιστον 20εκ.) , χωρίς εμπόδια μπροστά του,  μακριά από σημείο που χτυπά ήλιος.
   
 • Εάν το σπίτι σου έχει υποδομή για νυχτερινό ρεύμα τότε είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτείς. Βάλε τον αφυγραντήρα σε λειτουργία το βράδυ προκειμένου να κερδίσεις από το μειωμένο τιμολόγιο. Εφόσον πιάσει την επιθυμητή σχετική υγρασία, τότε θα μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία για λίγα λεπτά μέχρι να ξαναφέρει την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα, όπως τα καλοριφέρ με το θερμοστάτη.
   
 • Καθαρό φίλτρο αφυγραντήρα σημαίνει καλύτερη ροή εισερχόμενου αέρα προς αφύγρανση. Καλύτερη ροή σημαίνει καλύτερη απόδοση, πιάσιμο της επιθυμητής σχετικής υγρασίας πιο γρήγορα άρα και μεγαλύτερη οικονομία στο ρεύμα!
   

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι αφυγραντήρων;

 • Αφυγραντήρες με compressor: Μετά το φιλτράρισμά του, ο αέρας οδηγείται σε υγρά πηνία όμοια με αυτά του ψυγείου. Τα ψυχρά πηνία κάνουν το νερό να συμπυκνωθεί και να οδηγηθεί προς το δοχείο νερού. Ο αέρας που έχει απομείνει θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας του χώρου (και λίγο πιο υψηλά) και αποβάλλεται από τον αφυγραντήρα. 
   
 • Αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant: Οι αφυγραντήρες desiccant λειτουργούν χωρίς τη χρήση μοτέρ, αλλά με το αφυγραντικό υλικό zeolite το οποίο και απορροφά το νερό από τον αέρα. Το αφυγραντικό υλικό βρίσκεται σε ένα περιστρεφόμενο τροχό, ο οποίος υποδέχεται το νερό και το κρατά ώστε η θερμαντική πηγή που βρίσκεται στη βάση του αφυγραντήρα  να φυσήξει θερμό και στεγνό αέρα και έτσι να εξαλείψει την υγρασία από τον τροχό. 
   
 • Αφυγραντήρες τεχνολογίας peltier: Peltier ονομάζεται ένα θερμοηλεκτρικό φαινόμενο, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, το νερό πρώτα ψύχεται έτσι ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς.
   
 • Αφυγραντήρες με silica gel: Το silica gel είναι το υλικό που βρίσκεται συχνά στα μικρά άσπρα σακουλάκια για προϊόντα όπως παπούτσια και τσάντες. Χρησιμοποιείται επειδή είναι ένας φυσικός απορροφητής υγρασίας και δεν απαιτεί καμία κατανάλωση ενέργειας για να λειτουργήσει. 


Extra Tip
Το νερό που κρατάει ο αφυγραντήρας έιναι αφαλατομένο έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για το σιδέρωμα των ρούχων.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα!
 

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις