Επιτηρητής (τάσης) φάσεων και ουδέτερου – Ποια είναι η χρησιμότητα του;

15/12/2021   
Επιτηρητής (τάσης) φάσεων και ουδέτερου – Ποια είναι η χρησιμότητα του;

Επιτηρητής (τάσης) φάσεων και ουδέτερου – Ποια είναι η χρησιμότητα του;


Ο επιτηρητής τάσης είναι πολύ χρήσιμος για την προστασία των συσκευών, κυρίως για αυτές που περιέχουν ηλεκτρονικά. Όλες οι συσκευές γράφουν στα χαρακτηριστικά τους ποια είναι η ιδανική τάση για να λειτουργούν. Δυστυχώς η τάση δεν είναι πάντα σταθερή και αρκετές φορές έχει μεγάλες διακυμάνσεις , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάποια βλάβη στις συσκευές ή ακόμη και να σταματήσει η λειτουργία τους.


Όταν στο σπίτι ή στην επιχείρηση υπάρχουν συσκευές μεγάλης αξίας όπως κλιματιστικό, τηλεόραση, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο κ.α, είναι απαραίτητο να υπάρχει ο επιτηρητής τάσης έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και να προστατεύσουμε τις συσκευές.
 

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Τι χρειαζόμαστε για την τοποθέτηση του επιτηρητή;

  • Έναν επιτηρητή φάσεων και ουδέτερου.
  • Αυτόματες ασφάλειες από 2Α – 6Α
  • Ένα ρελέ ισχύος τριφασικό ή μονοφασικό (ανάλογα με την εγκατάσταση).
     

Συνήθως καλό είναι τον επιτηρητή να μην τον φορτώνουμε κατευθείαν με τα φορτία και να τον χρησιμοποιούμε σαν βοηθητικό κύκλωμα, οπότε η χρήση ρελέ ισχύος που θα δεχτεί όλα τα φορτία είναι απαραίτητη. Αφού τοποθετηθεί, ξεκινάμε τη ρύθμιση. Θα δούμε ότι έχει πάνω του κάποια κουμπάκια. Στο ένα δηλώνουμε σε πόση πτώση τάσης θέλουμε να διακόψει ο επιτηρητής, στο επόμενο, σε πόση υπέρβαση τάσης θέλουμε να διακόψει και στο επόμενο, σε πόσο χρόνο θέλουμε να διακόψει! Δηλαδή, αν η πτώση ή η υπέρταση διαρκεί για μερικά δεύτερα, μπορούμε να επιλέξουμε να μη διακόπτει. Και η διακοπή να γίνεται ΜΟΝΟ όταν η πτώση τάσης διαρκεί αρκετά, οπότε και θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Μειονεκτήματα επιτηρητή τάσης

Το μοναδικό μειονέκτημα του επιτηρητή τάσης είναι ότι κάθε φορά που εντοπίζει κάποια αλλαγή στην τάση του ρεύματος ρίχνει το ρεύμα. Όταν γίνεται συχνά αυτό δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, όμως αν σκεφτούμε ότι προστατεύει τις συσκευές από κάποια βλάβη δεν ακούγεται και τόσο κακό. Αν βέβαια μας ενοχλεί αυτό και μπορούμε να δώσουμε κάποια παραπάνω χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε έναν σταθεροποιητή τάσης ο οποίος θα μειώσει την συχνότητα της πτώσης του ρεύματος. Αν θέλουμε ακόμη περισσότερο αυτονομία και όχι ακαριαία διακοπή, τότε μπορούμε να προσθέσουμε ένα UPS το οποίο θα τροφοδοτεί τις ευαίσθητες συσκευές μας. Οπότε μπορεί τελικά (παρ όλο το σταθεροποιητή) το ρεύμα να πέσει, αλλά το UPS θα μας δώσει το χρόνο που χρειάζεται να τερματίσουμε τις συσκευές μας με απόλυτη ασφάλεια.

Μπορώ να βάλω ΜΟΝΟ στις ευαίσθητες συσκευές μου επιτηρητή τάσης;

Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να βάλουμε επιτηρητή τάσης σε όλο το σπίτι μπορούμε να επιλέξουμε τις γραμμές που περιλαμβάνουν τις ευαίσθητες συσκευές.
Βέβαια ο επιτηρητής είναι απαραίτητος για τις συσκευές που περιέχουν ηλεκτρονικά και πλέον οι περισσότερες συσκευές που επιλέγουμε περιέχουν ηλεκτρονικά.


Συμπερασματικά ο επιτηρητής τάσης είναι απόλυτα απαραίτητος σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση για την προστασία των συσκευών.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

 

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις