Black Friday & H ιστορία της...

22/11/2017   
Black Friday & H ιστορία της...

Τι είναι η «Black Friday» και πώς καθιερώθηκε;

Όλα άρχισαν από το...Thanksgiving, δηλαδή την Ημέρα των Ευχαριστιών που ξεκίνησε να εορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από το 17ο αιώνα. Η καθιέρωσή της οφείλεται στους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους που διοργάνωναν γιορτές μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο ως ευχαριστήριο στο Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους. Από το 1879, η Ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να εορτάζεται κάθε χρόνο (στις ΗΠΑ καθιερώθηκε τελικώς κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου) ως έκφραση ευγνωμοσύνης κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώνονταν με το τέλος της σοδειάς.
Η Black Friday είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving, σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών. Η ύπαρξή της χρονολογείται ήδη από το 1932, αλλά ως γενικότερος όρος συναντάται αρκετά παλαιότερα, όχι όμως για τους λόγους που τη γνωρίζουμε σήμερα. Ήδη, από  τις αρχές του ’20 αιώνα, από την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών, ξεκινούσαν παρελάσεις με τον Santa Claus, happenings και προσφορές στα καταστήματα, ως προετοιμασία για την εορταστική περίοδο.

Η προέλευση του όρου «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday»)

Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση της ονομασίας είναι πολλές. Η πιο πειστική φαίνεται αυτή που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer» στο φύλλο τής 28ης Νοεμβρίου 1981. Τη δεκαετία του ‘50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη μεγάλη κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα και το φόρτο εργασίας για τους ίδιους, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Τότε τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις γράφονταν «στο χέρι» και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
Εξελικτικά, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.Φέτος αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα συμμετέχουν στη Black Friday.

Black Friday 2017! Πότε πέφτει φέτος η μέρα με τις μεγάλες εκπτώσεις

Επιχειρήσεις και καταστήματα θα διαθέσουν ελκυστικές προσφορές στο πλαίσιο του Black Friday, όπως έγινε και πέρυσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Το εγχείρημα που υιοθετήθηκε επιτυχώς σε αρκετές χώρες θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 24 Νοεμβρίου για 2η φορά.
Πέρυσι τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά για τους εμπόρους. Σύμφωνα με όσα είχε δημοσιεύσει η ΕΣΕΕ, παρατηρήθηκε αύξηση της αγοραστικής κίνησης στις κεντρικές αγορές, ανομοιόμορφη εικόνα ανά την Ελλάδα, και μεταξύ εμπορικών καταστημάτων και αλυσίδων, αλλά και επιφυλάξεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους.

Τι κερδίζουν οι καταναλωτές...!!!

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια γιορτή την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η συγκεκριμένη Παρασκευή (που φέτος είναι η 24η Νοεμβρίου) δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Κάτι που αλλάζει με τους καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να βρουν πολλά προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Η λίστα με τις προσφορές αναμένεται να γίνει γνωστή την προηγούμενη ημέρα της Black Friday, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι εντυπωσιακή.

Περισσότερες λεπτομέρειες για ειδικές προσφορές "Black Friday"

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις