Θερμαντικά σώματα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

04/12/2017   
Θερμαντικά σώματα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας, όλοι μας αναζητούμε τρόπους θέρμανσης που θα μας προσφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων και αυτονομία.
Για να μειώσουμε το κόστος της θέρμανσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε είναι τα κατάλληλα για το χώρο μας και προσφέρουν την ιδανική απόδοση. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή μόνωση του σπιτιού μας.
Οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Καθεμιά έχει τα δικά της προτερήματα και μειονεκτήματα. Η τελική επιλογή έγκειται στις απαιτήσεις αλλά και στην οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας από εμάς. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τους τρόπους θέρμανσης που μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική αγορά, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ώστε να επιλέξετε εκείνον ταιριάζει περισσότερο στην τσέπη σας και στις ανάγκες σας.
Θέρμανση με ξύλο
Απολαύστε τη ζεστασιά και την άνεση της φωτιάς στο σπίτι σας. Μοντέρνο design ή παραδοσιακά σχέδια: επιλέξτε τη σόμπα ξύλου που ταιριάζει στο χώρο και τις ανάγκες σας.
Η πρώτη ύλη ανέκαθεν για την παραγωγή ενέργειας/θερμότητας ήταν το ξύλο, το οποίο έχει κρατήσει την θέση του με την πάροδο των χρόνων.
Κατά τη σημερινή εποχή διανύουμε μια μαζική στροφή σε παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης. Σημαντικό ρόλο παίζει η κάθετη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που οδήγησε στην εναλλακτική της θέρμανσης με ξύλο ή με παράγωγά του.
Η σημερινή αγορά προσφέρει πολλούς τρόπους θέρμανσης, παραδοσιακές σόμπες ξύλου, σόμπες ξύλου με φούρνο, μασίνες, τζακόσομπες, αλλά και τις πλέον δημοφιλείς σε όλους μας, σόμπες pellet! Μην ξεχνάμε όμως και ένα από τα αγαπημένα είδη θέρμανσης, που είναι το τζάκι. Δημιουργεί ένα ζεστό περιβάλλον, θαλπωρής και κοσμεί το χώρο του σπιτιού μας υπέροχα.
1. Σόμπες Ξύλου
Οι σόμπες ξύλου, λόγω της υψηλής απόδοσης τους, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλά σπίτια ως κύρια θέρμανση.
Πλεονεκτήματα:

 • Η απόσβεση του κόστους κτήσης επέρχεται σε μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη χρήση.
 • Η ξυλόσομπα συνοδεύεται από απλή εγκατάσταση.

Συμβουλή: Η αγορά καλών ξύλων, χωρίς μεγάλη υγρασία και χημικές προσμείξεις, μπορεί να μειώσει την εκπομπή ρύπων αλλά κυρίως να αυξήσει σημαντικά τη θερμική απόδοση της σόμπας. Το κόστος αγοράς ξύλων κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα, την περιοχή και τη ζήτηση.

2. Εστία τζακιού
Τα παραδοσιακά τζάκια που συνήθως υπάρχουν στα σπίτια μας, παρόλο που η θερμική τους απόδοση είναι περιορισμένη, είναι πραγματικά μοναδικά στη διαμόρφωση ενός κλίματος θαλπωρής και συντροφιάς.

Συμβουλή: Η σωστή επιλογή του ξύλου είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο για την μέγιστη απόδοση. Τα συνηθέστερα ξύλα είναι η ελιά, η οξιά, ο δρυς και το πεύκο.

Λάβετε υπόψη ότι η ιδανική υγρασία του ξύλου είναι περίπου στο 15%. Σημαντικό είναι να προβλεφθεί ένας καλά αεριζόμενος και στεγαζόμενος χώρος για την αποθήκευσή τους.

3. Προϊόντα Pellet
Το pellet είναι ένα φυσικό βιολογικό καύσιμο από ξύλο, χωρίς πρόσθετα χημικά και επομένως είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται ξύλα ή υπολείμματα ξύλου.
Πλεονεκτήματα:

 • Μια σόμπα pellet καλύπτει ένα σπίτι μέχρι και 150τ.μ, χωρίς πρόσθετη πηγή θέρμανσης.
 • Η συντήρηση της σόμπας είναι απλή και εύκολη λόγω της μικρής ποσότητας στάχτης που παράγουν τα pellets.
 • Τα 2 Kg pellet αποδίδουν περίπου την ίδια θερμογόνο δύναμη με 1lt πετρελαίου.
 • Η επιλογή θέρμανσης με pellet δίνει τη δυνατότητα οικονομίας της τάξης του 40% με 50%

Συμβουλή: Ακολουθείτε πάντα τις προδιαγραφές και τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές μια φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται καθαρισμός και συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Με τη χρήση μιας σόμπας pellet συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα σύγχρονα συστήματα καύσης pellet έχουν μικρές εκπομπές ρύπων.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Ηλεκτρική Θέρμανση
Περιλαμβάνει θερμαντικά σώματα για άμεση θέρμανση εκεί που χρειάζεται.
Πλεονεκτήματα:

 • Άμεση θέρμανση με μεγάλη αποδοτικότητα
 • Ευκολία μεταφοράς
 • Μηδενική συντήρηση
 • Μεγάλος χρόνος ζωής.

Ένα βασικό κριτήριο που θα εξετάσετε πριν την αγορά μιας θερμαντικής συσκευής είναι ο βαθμός στεγανότητας (IP) ο οποίος προσδιορίζει την ανθεκτικότητα της συσκευής στην εισροή στερεών αντικειμένων και υγρών. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελείται από 2 ψηφία (π.χ. IP21, ΙP23, IP24):

- το πρώτο δηλώνει την αντίσταση στην εισροή στερεών αντικειμένων
- το δεύτερο δηλώνει την αντίσταση στην εισροή νερού.

1. Ηλεκτρικά Καλοριφέρ
Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ έχουν άμεση απόδοση και αθόρυβη λειτουργία και είναι κατάλληλα για τη θέρμανση κάθε χώρου.
Συμβουλή: Λαμβάνετε πάντα υπόψη σας το μέγεθος του χώρου που επιθυμείτε να θερμάνετε για να πετύχετε ζέστη και οικονομία.

2. Αερόθερμα
Τα αερόθερμα είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να ζεσταθείτε τη στιγμή που το χρειάζεστε. Ενδείκνυνται για τη θέρμανση μικρών χώρων και μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλους τρόπους θέρμανσης. Αποθηκεύονται εύκολα και δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο.

3. Κονβέκτορες
Με τους κονβέκτορες μπορείτε να ζεστάνετε γρήγορα, αθόρυβα και αποτελεσματικά ακόμα και μεγάλους χώρους τις κρύες μέρες του χειμώνα. Χάρη στις μικρές τους διαστάσεις και την ελαφριά τους κατασκευή, μπορούν να μεταφερθούν, να τοποθετηθούν ή να αναρτηθούν οπουδήποτε με μεγάλη ευκολία καταλαμβάνοντας λίγο χώρο.

4. Θερμοπομποί
Οι θερμοπομποί ενδείκνυνται για κύρια ή συμπληρωματική θέρμανση με μία κίνηση, σε μόνιμη ή εξοχική κατοικία καθώς και επαγγελματικούς χώρους λόγω της άμεσης απόδοσης και του μικρού όγκου που καταλαμβάνουν στο χώρο.

5. Κλιματιστικά με Τεχνολογία Inverter
Τα κλιματιστικά ενδείκνυνται για κάθε εποχή και για κάθε σας ανάγκη. Ιδίως τα κλιματιστικά με τεχνολογία inverter έχουν πολλά πλεονεκτήματα.Πλεονεκτήματα Inverter έναντι των συμβατικών κλιματιστικών:

 • Μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ισχύ, συμβατικά κλιματιστικά.
 • Μικρότερα επίπεδα θορύβου, λόγω της συνεχόμενης λειτουργίας τους σε χαμηλές στροφές.
 • Συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.
 • Απόδοση είτε σε χαμηλές είτε σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Συμβουλή: Να συντηρείτε τακτικά το κλιματιστικό σας και να καθαρίζετε τα φίλτρα του μια φορά το μήνα ή όπως συνιστά ο κατασκευαστής,  για να εξασφαλίσετε την αποδοτικότερη λειτουργία του.

6. Θερμαντικά Πάνελ
Τα θερμαντικά πάνελ αποτελούν νέας τεχνολογίας λύσεις με πολλά πλεονεκτήματα που συνοψίζονται ακολούθως:

 • Οικονομία και Χαμηλή Κατανάλωση
 • Ομοιόμορφη Κατανομή Θερμοκρασίας
 • Μηδενικά έξοδα συντήρησης
 • Απλότητα στη χρήση και στην εγκατάσταση

Θερμάστρες Αλογόνου-Κηροζίνης-Υγραερίου
Μικρές και πρακτικές ανάλογα με τα τ.μ. του χώρου που θέλετε να ζεστάνετε, έχετε 3 επιλογές.
Οι θερμάστρες δαπέδου ζεσταίνουν τον αέρα στα πιο χαμηλά στρώματα. Έτσι, ο χώρος θερμαίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Επιλέγοντας μια θερμάστρα που διαθέτει και αερόθερμο, η θέρμανση του χώρου επιταχύνεται ακόμα περισσότερο εξοικονομώντας όχι μόνο χρόνο αλλά και ενέργεια. Ανάλογα με τον χώρο που θέλετε να ζεστάνετε επιλέγετε:

1. Σόμπες αλογόνου
Οικονομική και γρήγορη λύση, για να θερμάνουμε το χώρο μας, άμεσα. Ενδείκνυνται για μικρούς χώρους.
Πλεονεκτήματα:

 • Είναι εντελώς αθόρυβες
 • Έχουν προστασία υπερθέρμανσης καθώς απενεργοποιούνται σε περίπτωση ανατροπής τους.

2. Σόμπες υγραερίου
Μια σόμπα υγραερίου ενδείκνυται για μεγάλους χώρους. Οι σύγχρονες σόμπες υγραερίου διαθέτουν μηχανισμούς προστασίας για τις πιθανές διαρροές, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
Συμβουλή: Για ασφαλή και αποδοτική θέρμανση μην σκεπάζετε τις σόμπες υγραερίου  κατά τη λειτουργία τους με καλύμματα.

3. Θερμάστρες Κηροζίνης
Οι θερμάστρες κηροζίνης είναι μια οικονομική και ποιοτική επιλογή, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και ευκολία στη μετακίνησή. Υπάρχουν δύο τύποι οι κλασικές θερμάστρες κηροζίνης και οι inverter. Δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες θέρμανσης στον ελάχιστο δυνατό χρόνο διατηρώντας τη θερμοκρασία σταθερή.

 Αγόρασε από το Νο.1 eshop ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα.
Διαμορφώστε ζεστή ατμόσφαιρα, βρίσκοντας συσκευές για θέρμανση, όπως σόμπες, αερόθερμα, καλοριφέρ, κλπ, για κάθε σας ανάγκη!

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις