Οδηγός για την σωστή επιλογή φωτισμού σε κάθε χώρο του σπιτιού σου!

22/12/2017   
5.0 9 αξιολογήσεις
Οδηγός για την σωστή επιλογή φωτισμού σε κάθε χώρο του σπιτιού σου!

Ατμοσφαιρικότητα, ευκολία στη χρήση, επιθυμητή φωτεινότητα, πρακτικότητα, πιστή απόδοση των χρωμάτων. Αυτές είναι οι βασικές αρετές που πρέπει να διαθέτει ένα φωτιστικό. Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία ειδών φωτισμού που κυκλοφορούν στα καταστήματα, πώς θα διαλέξεις το πιο κατάλληλο, το πιο όμορφο και το πιο λειτουργικό για κάθε χώρο του σπιτιού; Ιδού κάποιες βασικές οδηγίες:

Για ποια χρήση;
Η βασική ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσεις αρχικά είναι τι θέλεις να κάνεις στον φωτιζόμενο χώρο: Να δουλέψεις, να διαβάσεις, να περάσεις ευχάριστες ώρες με φίλους, να φτιάξεις μια χαλαρωτική ή αισθησιακή ατμόσφαιρα, να τονίσεις κάποια κομμάτια της διακόσμησης;

Τύποι φωτισμού

Άμεσος

είναι ο φωτισμός, ο οποίος κατευθύνεται σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια τονίζοντας τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σ΄ αυτή. Παράδειγμα τα σποτ, τα φωτιστικά γραφείου, τα πολύφωτα.

Έμμεσος
είναι ο φωτισμός κατά τον οποίο το φως προβάλλεται σε έναν τοίχο ή στο ταβάνι. Η ένταση του ανακλώμενου φωτός εξαρτάται από το χρώμα του τοίχου ή του ταβανιού. Παράδειγμα τα πολύφωτα τύπου πλαφονιέρας, οι απλίκες, τα λαμπατέρ.

Διάχυτος
είναι ο φωτισμός όπου το φως διαχέεται σε 360 μοίρες έχοντας τη δυνατότητα να φωτίσει πλήρως έναν χώρο. Παράδειγμα οι γυάλινοι πολυέλαιοι και τα γυάλινα πολύφωτα με αδιαφανείς (γαλακτερές) λάμπες, καθώς και τα κρεμαστά αδιαφανή φωτιστικά σφαιρικού σχήματος.

Ένα φωτιστικό ή πολλά;
Οι σκιές και οι σκληροί φωτισμοί θα πρέπει να αποφεύγονται. Πολλές φωτεινές πηγές σε διάφορα σημεία του δωματίου σκορπίζουν φως παντού και δίνουν ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Συνιστάται ιδιαίτερα ο φωτισμός κάθε σκοτεινής γωνίας ενός δωματίου με μικρά φωτιστικά, που κατευθύνουν το φως προς τα επάνω (τεχνική αποκατάστασης της ενέργειας στον χώρο). Η ενέργεια και το φως μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν με τη χρήση ενός καθρέφτη.

Το υλικό και η ασφάλεια
Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το φωτιστικό παίζει το ρόλο του: Τα υπνοδωμάτια έχουν ανάγκη από την ήπια ενέργεια του ξύλου ή του χαρτιού, ενώ το γραφείο και η κουζίνα θα τονιστούν ενεργειακά με ένα μεταλλικό φωτιστικό. Για λόγους ασφαλείας βέβαια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα φωτιστικά που κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας (ιδιαίτερα των παιδιών) ή είναι τοποθετημένα σε ευαίσθητα σημεία: Όσο πιο βαριά (γυάλινα, μεταλλικά), τόσο πιο επικίνδυνα.

Τύπος λαμπτήρων
Ανάμεσα στον ψυχρό ή τον θερμό φωτισμό, το Φενγκ Σούι συστήνει κατηγορηματικά το θερμό, φιλόξενο και ευχάριστο φως που παράγουν οι λάμπες πυράκτωσης. Δεν αλλοιώνουν τα χρώματα, δεν δίνουν αρρωστημένη, ωχρή ή πρασινίζουσα χροιά στο δέρμα και είναι αντικαταθλιπτικές. Μπορεί η χρήση τους να αντίκειται στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας (εδώ υπάρχουν πολλές απόψεις), όμως ακόμα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την αντικατάστασή τους επισημαίνοντας ότι οι νέες οικονομικές λάμπες αλλοιώνουν τα χρώματα των έργων τους. Οι λαμπτήρες αλογόνου μπορούν να προτιμηθούν για διάβασμα ή τονισμό ορισμένων σημείων.

Ρύθμιση της έντασης
Οι ροοστάτες αυξομείωσης της έντασης του φωτός είναι πολύ χρήσιμοι, φτιάχνουν στη στιγμή την ατμόσφαιρα που θέλεις και προσαρμόζουν τον φωτισμό στην εκάστοτε διάθεσή σου. Επίσης βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή φωτισμού για κάθε χώρο του σπιτιού σου;

Είσοδος σπιτιού/ Χωλ
Το χωλ είναι εκείνο που καλωσορίζει εσένα, την οικογένεια και τους επισκέπτες σου στο σπίτι. Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που θέλεις να δημιουργείται κατά την είσοδο; Εμείς προτείνουμε “ζεστό” φωτισμό, μια ιδανική επιλογή για να νιώθεις ζεστά και οικεία κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι σου. Σε συνδυασμό με έναν μεγάλο καθρέφτη και έναν όμορφο καλόγερο, θα δημιουργήσουν υπέροχη ατμόσφαιρα. O “ζεστός” φωτισμός επιτυγχάνεται με λαμπτήρες πυράκτωσης ενώ ο ψυχρός με λαμπτήρες φθορισμού.

Σαλόνι
Η κατάλληλη επιλογή φωτισμού για το σαλόνι σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός από την ατμόσφαιρα, που θέλεις να δημιουργήσεις. Ένα πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την καταλληλότητα ενός συστήματος φωτισμού είναι το χρώμα των τοίχων. Θερμά χρώματα έχουν ανάγκη και από “θερμό” φωτισμό και το αντίθετο. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς τη θέση του δωματίου σου και την έκθεση του στο φυσικό φως για να αποφασίσεις. Οι κρεμαστοί πολυέλαιοι έχουν κερδίσει και πάλι τη θέση τους στο χώρο του σαλονιού, διεκδικώντας μεγάλο μέρος του κοινού που προτιμούσε τον κρυφό φωτισμό. Ο συνδυασμός και των δύο είναι η ιδανικότερη επιλογή φωτισμού για το χώρο σου.

Κουζίνα & Τραπεζαρία
Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού είναι μια πολύ σημαντική απόφαση τόσο για το χώρο της τραπεζαρίας όσο και για το χώρο της κουζίνας. Σου έχει τύχει ποτέ να δειπνήσεις σε κάποιο εστιατόριο και να σε ενοχλήσει το πολύ δυνατό φως που πέφτει κατευθείαν μέσα στα μάτια σου ή το αντίθετο; Να έχει τόσο χαμηλό φως που να μην μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου; Αν σου έχει συμβεί έστω και μία φορά θα κατανοείς τη σημασία του καλού φωτισμού για τη μαγειρική και την απόλαυση των κόπων της. Ένα κρεμαστό φως στη μέση του τραπεζιού είναι μια καλή λύση. Για τον χώρο της τραπεζαρίας συστήνουμε ανεπιφύλακτα χρήση dimmer, δηλαδή διακόπτη για τη ρύθμιση της έντασης του φωτός. Ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις ανέβασε ή κατέβασε την ένταση. Τόσο απλό!

Μπάνιο
Ο φωτισμός του μπάνιου πρέπει να ακολουθεί τη διάθεση και τις ανάγκες σου. Ειδικά για το γυναικείο φύλο, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος για μια ποικιλία σημαντικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η αποτρίχωση και το καθημερινό μακιγιάζ. Εκτός από το γενικό φωτισμό του χώρου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στον επιλογή φωτισμού για τον καθρέφτη. Η θέση του φωτιστικού, ο τύπος του λαμπτήρα και η θερμοκρασία του χρώματος είναι κάτι που πρέπει να μελετήσεις, αν δεν θέλεις να πέφτουν σκιές στο πρόσωπο σου, κάθε φορά που κοιτάς το είδωλο σου. Όπως για την τραπεζαρία, έτσι και για το μπάνιο η εγκατάσταση ρυθμιστή έντασης του φωτός (dimmer) είναι μια εξαιρετική λύση. Θέλεις να βάλεις φακούς επαφής; Αυξάνεις την ένταση. Θέλεις να απολαύσεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο γεμάτο άλατα και αφρούς; Χαμηλώνεις την ένταση.

Υπνοδωμάτιο
Το υπνοδωμάτιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο και πρέπει να σε κάνει να νιώθεις ανάλογα. Προτίμησε απαλό φωτισμό για να σε κάνει να νιώθεις τη ζεστασιά του χώρου σου. Εκτός από μία λάμπα δαπέδου και ένα κρεμαστό φως, απολύτως απαραίτητα για το υπνοδωμάτιο είναι τα φώτα στον τοίχο του κρεβατιού και στο κομοδίνο. Χωρίς αυτά δεν θα μπορείς να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο ή να παίξεις στο tablet σου. Ακόμη μια υπέροχη ιδέα για τον φωτισμό του υπνοδωματίου, που έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις του κοινού τον τελευταίο καιρό, είναι τα κρυφά φώτα στο εσωτερικό της ντουλάπας. Έτσι δεν θα χρειάζεται να βγάζεις τα ρούχα έξω για να βεβαιωθείς για τα χρώματα και να δεις αν ταιριάζουν.

Είσαι έτοιμος/-η να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα με μερικές μικρές ή μεγάλες αλλαγές στον φωτισμό των εσωτερικών χώρων του σπιτιού σου;

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις