Αφυγραντήρες: Μειωμένη υγρασία, αυξημένα έξοδα;

15/01/2018   
5.0 6 αξιολογήσεις
Αφυγραντήρες: Μειωμένη υγρασία, αυξημένα έξοδα;

Την στιγμή όμως που τα έξοδα της θέρμανσης είναι ήδη δυσβάσταχτα για πολλά νοικοκυριά, μια επιπλέον σπατάλη για τη μείωση της υγρασίας στο σπίτι μοιάζει ανέφικτη. Επιπλέον, η απόπειρα αφύγρανσης με τέτοιες μεθόδους, σπάνια αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτική. Με την θέρμανση του χώρου, μπορεί να μειώνεται η θερμοκρασία όμως ο υδρατμός δεν αφαιρείται, με αποτέλεσμα η υγρασία να επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα, μετά τη διακοπή της θέρμανσης. Ούτε η χρήση του κλιματιστικού ενδείκνυται γιατί μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του, ενώ ο αερισμός του χώρου μπορεί να είναι αποδοτικός μόνο στην περίπτωση που ο αέρας είναι βορεινός και η εξωτερική υγρασία χαμηλή. Αντίθετα, μία από τις πιο οικονομικές αλλά και αποδοτικές λύσεις είναι πλέον οι αφυγραντήρες.

Πως λειτουργούν οι αφυγραντήρες;
Οι αφυγραντήρες είναι ηλεκτρονικές συσκευές που αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα, αποτρέποντας τις ζημιές που προκαλεί. Λειτουργούν με βάση τις αρχές του κλιματιστικού, όσον αφορά το ψυκτικό τους κύκλωμα, είναι όμως αποκλειστικά σχεδιασμένοι για να αφαιρούν την υγρασία (δηλαδή τους υδρατμούς) από τον αέρα και όχι να τον θερμαίνουν ή να τον ψύχουν.
ΓιΆαυτό το λόγο και ενδείκνυται αποκλειστικά για τέτοια χρήση, σε αντίθεση με το κλιματιστικό που αφενός δεν είναι ικανοποιητικά αποδοτικό στην αφύγρανση και αφετέρου έχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, το κόστος λειτουργίας του αφυγραντήρα είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου που θα χρειαζόταν για μείωση της υγρασίας του χώρου σε κανονικά επίπεδα.

Η λειτουργία του αφυγραντήρα είναι σχετικά απλή: Αναρροφά τον αέρα του χώρου, τον περνά πάνω από ένα ψυκτικό στοιχείο, υγροποιεί τους υδρατμούς και τους αποβάλλει υπό μορφή νερού σε ένα ειδικό δοχείο ή προς ένα σημείο μόνιμης αποθήκευσης. Κατόπιν μεταθερμαίνει τον αέρα περνώντας τον πάνω από ένα θερμό στοιχείο, και ρίχνει έτσι ακόμα περισσότερο την υγρασία του. Ακριβώς επειδή αφαιρεί νερό από τον αέρα, τα αποτελέσματά του είναι ορατά και μόνιμα, ανεξάρτητα από τον αν θερμαίνουμε ή αερίζουμε τον χώρο. Και αυτό γιατί αφαιρώντας την υγρασία από έναν χώρο, μπορούμε να αισθανθούμε την ακριβή θερμοκρασία που επικρατεί μέσα σε αυτόν. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει στην πρόγνωση του καιρού ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους τάδε βαθμούς, αλλά θα την αισθανόμαστε κάποιους βαθμούς χαμηλότερα; ΓιΆαυτό ακριβώς το φαινόμενο ευθύνεται η υγρασία.
Πάντως, όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 5οC, καλό θα ήταν να υπάρχει έστω και μια ελάχιστη θέρμανση του χώρου, καθώς μόνο τότε μπορεί να εξατμιστεί στον αέρα η υγρασία που υπάρχει στα παράθυρα και τους τοίχους κι έπειτα να συγκεντρωθεί από τον αφυγραντήρα. Παρά το γεγονός ότι οι αφυγραντήρες δεν λειτουργούν ως συσκευές θέρμανσης, δεν παύει να ισχύει ότι ο αέρας που απελευθερώνεται μετά τη διαδικασία της αφύγρανσης είναι συνήθως 1-2οC θερμότερος από τον αέρα του περιβάλλοντος.

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν;
Ο αφυγραντήρας μπορεί να αφυγράνει τόσα κυβικά μέτρα χώρου όσο του επιτρέπει ο ανεμιστήρας του και ανάλογα με το αν το σπίτι κατοικείται ή όχι. Για παράδειγμα, ένας 12λιτρος αφυγραντήρας μπορεί να ελέγξει ένα κατοικίσιμο σπίτι 3 υπνοδωματίων (ειδικά αν αφήνετε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες ανοιχτές).

 • Σε σπίτι που κατοικείται: Είναι ιδανικός για την δημιουργία συνθηκών άνεσης σε ένα σπίτι, με ρύθμιση της σχετικής υγρασίας μεταξύ 40 και 50%. Αποδεικνέυεται, μάλιστα, ιδιαίτερα χρήσιμος κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο που δεν λειτουργεί η θέρμανση καθώς και για την ανακούφιση των ατόμων που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Επίσης, λόγω της εξαγωγής του αέρα προς τα πάνω, χρησιμοποιείται για το καλύτερο στέγνωμα ρούχων, ενώ και το νερό του δοχείου που είναι απαλλαγμένο από άλατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ατμοσίδερο.
 • Σε σπίτι που δεν κατοικείται το χειμώνα: Η χρήση τους συνιστάται έτσι ώστε να αποφευχθούν φθορές σε έπιπλα και τοίχους λόγω της αυξημένης υγρασίας και της έλλειψης αερισμού και θέρμανσης. Το καλύτερο, μάλιστα, θα ήταν να συνδεθεί με μόνιμο στοιχείο αποχέτευσης. 
 •  Σε υπόγειους χώρους και αποθήκες: Λόγω της έλλειψης αερισμού και της εισροής υγρασίας από τα θεμέλια και τους τοίχους, οι χώροι αυτοί έχουν αυξημένη υγρασία, συχνά πάνω από 70%. Για την προφύλαξη των αντικειμένων ή των εμπορευμάτων συνιστάται η χρήση αφυγραντήρα με ρύθμιση στο 70% (ή και χαμηλότερα) .

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα
Οι αποδόσεις των αφυγραντών μετριούνται σε λίτρα υγρασίας που μπορούν να υγροποιήσουν σε 24 ώρες λειτουργίας. Για λόγους ομοιόμορφης σύγκρισης, έχει επικρατήσει να αναφέρονται οι αποδόσεις σε δύο διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, 30οC με 80% σχετική υγρασία καθώς και 26,7οC με 60% σχετική υγρασία. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία, τόσο αυξάνεται και η απόδοση του αφυγραντήρα. Η επιλογή του αφυγραντήρα εξαρτάται από την χρήση του.

Σε σπίτι που κατοικείται: Για δημιουργία συνθηκών άνεσης (20-22οC με 40-50% σχετική υγρασία) επιλέγουμε έναν τύπο με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και αθόρυβο. Επίσης, καλό είναι να διαθέτει φίλτρο στην αναρρόφηση του αέρα για να κάνει καθαρισμό στο χώρο του δωματίου και να μην βουλώνει από σκόνες και χνούδια το ψυκτικό στοιχείο, αποφεύγοντας έτσι την μειωμένη απόδοση της συσκευής.

Σε μη κατοικίσιμο χώρο: Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνο για προστασία από υπερβολική υγρασία, όπως υπόγειο ή εξοχικό που δεν κατοικείται τον χειμώνα και που η θερμοκρασία του είναι συνήθως 15οC – 17oC  με σχετική υγρασία 65-70%, ο αφυγραντήρας μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο χώρο, γιατί η ποσότητα της υγρασίας που θα αφαιρεθεί είναι μικρότερη. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα μηχάνημα που να διαθέτει αυτόματη επανεκκίνηση μετά την διακοπή της ηλεκτρικής παροχής (auto restart), καθώς και δυνατότητα μόνιμης παροχέτευσης των συμπυκνωμάτων (νερά) σε μια αποχέτευση. Αυτό προϋποθέτει ότι ο αφυγραντήρας θα έχει στο πίσω μέρος υποδοχή για σωληνάκι και θα πρέπει η συσκευή να είναι τοποθετημένη σε ψηλότερο σημείο για να εξασφαλίσουμε φυσική ροή στα συμπυκνώματα.

Τα πλεονεκτήματά τους

 • Συμβάλλουν στην πιο ρεαλιστική αίσθηση της θερμοκρασίας του χώρου
 • Μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας, διατηρώντας το σπίτι άνετο
 • Καθιστούν τον αέρα πιο ξηρό και άρα πιο καθαρό και υγιεινό
 • Συμβάλλουν στο γρηγορότερο στέγνωμα των ρούχων
 • Παρέχουν δυνατότητες ελέγχου της υγρασίας καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και ρυθμίζονται ανάλογα με τα επίπεδα που επικρατούν (διαφορετικοί βαθμοί υγρασίες κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα)
 • Ψηφιακές ενδείξεις για πλήρη εικόνα της λειτουργίας και τυχόν βλάβες του αφυγραντήρα

Τύποι αφυγραντήρων
Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: με compressor (συμπιεστή), με τεχνολογία desiccant, με τεχνολογία peltier και με silica gel.

 • Αφυγραντήρες με compressor: Μετά το φιλτράρισμά του, ο αέρας οδηγείται σε υγρά πηνία όμοια με αυτά του ψυγείου. Τα ψυχρά πηνία κάνουν το νερό να συμπυκνωθεί και να οδηγηθεί προς το δοχείο νερού. Ο αέρας που έχει απομείνει θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας του χώρου (και λίγο πιο υψηλά) και αποβάλλεται από τον αφυγραντήρα. 
 • Αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant: Οι αφυγραντήρες desiccant λειτουργούν χωρίς τη χρήση μοτέρ, αλλά με το αφυγραντικό υλικό zeolite το οποίο και απορροφά το νερό από τον αέρα. Το αφυγραντικό υλικό βρίσκεται σε ένα περιστρεφόμενο τροχό, ο οποίος υποδέχεται το νερό και το κρατά ώστε η θερμαντική πηγή που βρίσκεται στη βάση του αφυγραντήρα  να φυσήξει θερμό και στεγνό αέρα και έτσι να εξαλείψει την υγρασία από τον τροχό. 
 • Αφυγραντήρες τεχνολογίας peltier: Peltier ονομάζεται ένα θερμοηλεκτρικό φαινόμενο, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, το νερό πρώτα ψύχεται έτσι ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς.
 • Αφυγραντήρες με silica gel: Το silica gel είναι το υλικό που βρίσκεται συχνά στα μικρά άσπρα σακουλάκια για προϊόντα όπως παπούτσια και τσάντες. Χρησιμοποιείται επειδή είναι ένας φυσικός απορροφητής υγρασίας και δεν απαιτεί καμία κατανάλωση ενέργειας για να λειτουργήσει. 

Ανάλογα με τον τύπο, την χωρητικότητα και την απόδοσή τους, οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης κοστολογούνται από 35 έως και 1000 ευρώ.

Πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Φέτος, που ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα ψυχρός, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολα. Προφανώς, η πιο ενδεδειγμένη λύση για να κρατήσουμε ζεστά τα σπίτια μας είναι η εφαρμογή κατάλληλης μόνωσης. Όμως λόγω κόστους και παγώματος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αυτή η λύση φαντάζει δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Είναι οι αφυγραντήρες μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα;
Ας ξεκινήσουμε εντοπίζοντας το πρόβλημα. Το αίσθημα ζεστασιάς, όπως το αντιλαμβάνεται ο ένοικος ενός σπιτιού, εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, τόσο εξωτερικών (θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα χώρου) όσο και ατομικών (επίπεδα δραστηριότητας και ένδυση).

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη, τα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν πως η μεταβολή της υγρασίας ενός χώρου έχει μικρή επίδραση στη μέση θερμοκρασία του δέρματος .

Βέβαια, οι ακραίες τιμές υγρασίας μέσα στο σπίτι έχουν άλλες παράπλευρες επιπτώσεις. Οι υψηλές τιμές σχετίζονται με την ανάπτυξη μούχλας και βακτηριδίων, ενώ οι πολύ χαμηλές τιμές συμβάλουν στον ερεθισμό των ματιών, ξηροδερμία, πρόκληση αλλεργιών κλπ. Σε γενικές γραμμές τα συνιστώμενα ποσοστά σχετικής υγρασίας κυμαίνονται από 30-70%.

Η Αμερικανική Κοινότητα Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (ASHRAE) προτείνει η θερμοκρασία μέσα στις κατοικίες να κυμαίνεται από 19,5 έως 27,7ο C και το ποσοστό υγρασίας να μην ξεπερνά το 65% ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη μικροβίων .

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ προτείνει ως ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας μέσα στα σπίτια το 30-50%.

Σχετική κατηγορία με το άρθρο που διαβάσατε

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα ergo-tel.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αφυγραντήρες και υγραντήρες. Επιλέξτε τον κατάλληλο για το χώρο με άμεση αποστολή και παράδοση!

  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι καταφέρνει ένας αφυγραντήρας;
Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, ένας αφυγραντήρας πράγματι μειώνει την υγρασία του χώρου μας, αλλά είναι αμφίβολο εάν επιτυγχάνει στις υπόλοιπες ‘αποστολές’ που του αναθέτουμε.
Ο αφυγραντήρας από μόνος του δεν «καθαρίζει τον αέρα»- αυτό επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο αερισμό του σπιτιού. Είναι αμφίβολο, επιπλέον, εάν μειώνει τα έξοδα θέρμανσης. Χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη, μειώνουμε τη δυνατότητα του αέρα να κατακρατεί υγρασία, και αυξάνουμε το ποσοστό σχετικής υγρασίας του χώρου μας. Συνεπώς πρέπει να λειτουργήσουμε τον αφυγραντήρα ακόμα περισσότερη ώρα, καταναλώνοντας ακόμα περισσότερη ενέργεια. Είναι παράδοξο, τέλος, να στηριζόμαστε στον αφυγραντήρα για τον στέγνωμα των ρούχων καθώς το κλίμα στη χώρα μας είναι τέτοιο που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μπορούμε να αρκεστούμε στο άπλωμα των ρούχων στον ήλιο.

Υπάρχουν προφανώς τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση αιθαλομίχλης που καθιστά δυσχερές το εξωτερικό άπλωμα ρούχων, όμως πόσες μέρες το χρόνο συμβαίνει κάτι τέτοιο;  Άσε που επιλέγοντας να στεγνώσουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι, αυξάνουμε τη σχετική υγρασία, αναγκάζοντας τον αφυγραντήρα να υπερλειτουργεί.

Όπως και να έχει, η ενδεδειγμένη λύση για να απαλλαγεί ένας χώρος από τα προβλήματα υγρασίας είναι η σωστή στεγάνωση και θερμομόνωση. Ένα μέτρο μηδενικού κόστους, και απλό στην εφαρμογή, είναι ο κατάλληλος αερισμός των χώρων που πάσχουν από συγκέντρωση υγρασίας.

Ποιο το κόστος του αφυγραντήρα;
Πόσο κοστίζει τελικά η λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής; Εάν υποθέσουμε ένα μέσο μοντέλο ισχύος 250W που θα λειτουργεί 10 ώρες την ημέρα, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, η επιπλέον επιβάρυνση στον λογαριασμό μας θα είναι της τάξης των 70-90 ευρώ . Σε αυτό το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται η αγορά της συσκευής, για την οποία πρέπει να υπολογίσετε περίπου 100-300 ευρώ.
Το ποσό δεν είναι αμελητέο. Άρα αν σκοπεύετε να αγοράσετε αφυγραντήρα με σκοπό να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης, απλά μην το κάνετε. Σκεφτείτε μόνο ότι το μέσο κόστος ικανοποιητικής θέρμανσης ενός νοικοκυριού με τη χρήση κλιματιστικού είναι περίπου 450-650 ευρώ για όλη τη σεζόν.
Η ακριβή λειτουργία των αφυγραντήρων, πάντως, δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Μελέτη που διερεύνησε τις σχετικές δαπάνες αφυγραντήρων υψηλής αποδοτικότητας στις ΗΠΑ κατέληξε σε αντίστοιχα συμπεράσματα .
Μήπως τελικά η αύξηση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη κατά λίγους βαθμούς είναι πιο αποτελεσματική και ταυτόχρονα πιο οικονομική λύση για να κρατήσεις ζεστό το σπίτι;

Τι να προσέξετε αν έχετε πραγματική ανάγκη για αφυγραντήρα
Εάν πάντως υπάρχει πραγματική ανάγκη για την αγορά ενός αφυγραντήρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, βάσει του ακόλουθου πίνακα. Οι τιμές αναφέρονται στην ικανότητα συλλογής νερού σε λίτρα ανά 24 ώρες.

Συνθήκες πριν την αγορά της συσκευής Επιφάνεια χώρου (m2) 46, 590140185235Μέτρια υγρές (ο χώρος αποκτά το αίσθημα και τη μυρωδιά υγρασίας μόνο σε πολύ υγρές κλιματικές συνθήκες) 5 λίτρα7 λίτρα9 λίτρα10 λίτρα12 λίτρα Αρκετά υγρές (ο χώρος είναι μονίμως επιβαρυμένος με υγρασία. Το φαινόμενο εκδηλώνεται στα κουφώματα) 6 λίτρα8 λίτρα10 λίτρα13 λίτρα15 λίτρα Πολύ υγρές (οι χρήστες νιώθουν τον χώρο πολύ υγρό. Παρατηρείται συμπύκνωση υδρατμών σε πατώματα ή τοίχους) 7 λίτρα9 λίτρα12 λίτρα15 λίτρα18 λίτρα Εξαιρετικά υγρές (στέγνωμα ρούχων, υγρά πατώματα)8 λίτρα11 λίτρα14 λίτρα18 λίτρα21 λίτρα.
Για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου, θυμηθείτε πως η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του χώρου, συνεπώς καλό είναι να ρωτάτε τους πωλητές σε ποιες θερμοκρασίες αναφέρεται η ικανότητα της συσκευής. Ειδικά σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία του χώρου πέφτει συχνά κάτω από τους 18,5°C επιλέξτε μοντέλο κατάλληλο για χαμηλές θερμοκρασίες.
Κατά τη λειτουργία του αφυγραντήρα σας, τέλος, προσέξτε να μην είναι τοποθετημένος κοντά σε τοίχους και έπιπλα που δυσκολεύουν την κίνηση του αέρα γύρω από τη συσκευή, και διατηρήστε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου – ειδάλλως, επιχειρείτε να μαζέψετε την υγρασία όλης της γειτονιάς σας!

Τι άλλο μπορείς να κάνεις
Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε πως καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Με άλλα λόγια, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι άμεση προτεραιότητας προκειμένου να κρατήσουμε χαμηλά τα έξοδα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Κι αν δεν μπορούμε να μονώσουμε το σπίτι, υπάρχουν ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις μηδενικού ή χαμηλού κόστους, που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα. Δείτε στον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας του WWF Ελλάς, τέτοιες απλές συμβουλές.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις