14 Συμβουλές για την ρύθμιση της θερμοκρασίας

17/01/2018   
5.0 7 αξιολογήσεις
14 Συμβουλές για την ρύθμιση της θερμοκρασίας

 Ρύθμιση θερμοκρασίας  σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας

Τι είναι θερμοστάτης
Ο θερμοστάτης είναι μια συσκευή ελέγχου η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας είτε σε κάποια συσκευή είτε σε κάποιο χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος και ελέγχει ένα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης.
Αποτελείται από μια διάταξη ανίχνευσης της υπάρχουσας θερμοκρασίας, ένα είδος θερμομέτρου, ένα μηχανισμό ορισμού από το χρήστη της συσκευής της επιθυμητής θερμοκρασίας και τέλος ένα μηχανισμό ο οποίος ενεργοποιεί αυτόματα τον μηχανισμό ψύξης ή θέρμανσης τον οποίο ελέγχει. Με κάποια μέθοδο είτε καθαρά μηχανική, (π.χ. με διμεταλλικό έλασμα), είτε ηλεκτρική, θέτει σε ενέργεια ή αντίθετα διακόπτει τη λειτουργία στο μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης.

Εξοικονόμηση ενέργειας με απλή αντικατάσταση θερμοστάτη χώρου
Ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες στην εξοικονόμηση ενέργειας στα αυτόνομα συστήματα θέρμανσης αλλά και κλιματισμού είναι ο θερμοστάτης χώρου. Στην ουσία των πραγμάτων όσο καλά κατασκευασμένο και να είναι ένα σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, ακόμα και με τα πλέον ποιοτικότερα υλικά ο τελικός έλεγχος αλλά και τελικός διαχειριστής του συστήματος είναι ο θερμοστάτης χώρου.
Μέσω του θερμοστάτη χώρου ξεκινούν οι εντολές για το άνοιγμα και το κλείσιμο του συστήματος και ουσιαστικά μέσω του θερμοστάτη χώρου επιτυγχάνεται το επίπεδο άνεσης μέσα στο χώρο. Έτσι αν ο θερμοστάτης μας δεν αποκρίνεται σωστά στις μεταβολές της θερμοκρασίας του χώρο, ή και έχει απόκλιση από την επιθυμητή θερμοκρασία που κάθε φορά επιλέγουμε, ή και δεν είναι ο κατάλληλος για το σύστημα στο οποίο χρησιμοποιείται, θα έχουμε σίγουρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και πολύ κακό επίπεδο άνεσης στον χώρο (δηλαδή κάποιες φορές θα ζεσταινόμαστε και άλλοτε θα κρυώνουμε).
Για τον λόγω αυτό οι εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή θερμοστατών έχουν τα τελευταία χρόνια εξελίξει Ψηφιακά Μοντέλα Θερμοστατών, Απολύτου Ακριβείας τα οποία με την χρήση Ενσωματωμένου Μικροεπεξεργαστή και Ειδικών Προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας επιτυγχάνουν Άριστο Επίπεδο Άνεσης και Μείωση στην Κατανάλωση η οποία μπορεί να φτάσει και στο 25%. Οι θερμοστάτες αυτοί κατασκευασμένοι για τον σκοπό αυτό, εκτελούν ένα ειδικό πρόγραμμά το οποίο πραγματοποιείται με την χρήση ενσωματωμένου μικροεπεξεργαστή. Ο τελευταίος με απόλυτη ακρίβεια, πραγματοποιεί μία σειρά μετρήσεων των θερμοκρασιών που επικρατούν στον χώρο, καθώς επίσης και του ρυθμού μεταβολής της θερμοκρασίας, είτε το σύστημα της θέρμανσης ή της ψύξης βρίσκεται σε λειτουργία είτε όχι και αυτοπροσαρμόζει την λειτουργία του θερμοστάτη, δηλαδή τις εντολές που αυτός θα δώσει προς το σύστημα, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά συνθήκες.
Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία αυτή ο θερμοστάτης υπολογίζει και την αδράνεια του συστήματος και για τον λόγο αυτό κλείνει το σύστημα όσο νωρίτερα από την επιθυμητή θερμοκρασία, χρειάζεται, προκειμένου με την συσσωρευμένη στο σύστημα ενέργεια, να επιτευχθεί η επιθυμητή στον χώρο θερμοκρασία.
Με όλα τα παραπάνω και με την σχεδόν μηδενική απόκλιση λειτουργίας που διαθέτουν οι θερμοστάτες αυτοί, πραγματοποιείται απευθείας από τον θερμοστάτη χώρου άμεση και ιδιαίτερα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας (Έως 25%) ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ένα εκπληκτικό επίπεδο άνεσης στον χώρο, διατηρώντας την θερμοκρασία ακριβώς στην επιθυμητή τιμή. Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι εξίσου δεδομένα σε όλα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης είτε χρησιμοποιείται σαν πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα.

 Ακολουθήστε τις συμβουλές  μας για την ρύθμιση της θερμοκρασίας:
1.
Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 19-20οC τον χειμώνα.
2. Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε το θερμοστάτη στους 16οC, όχι παρακάτω.
3. Μην παίζετε με το θερμοστάτη. Συχνές αυξομειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.
4. Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.
5. Μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στο θερμοστάτη, καθώς επηρεάζεται ο θερμοστάτης
και μπορεί να θέσει σε λειτουργία τοκαλοριφέρ.
6. Αν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση, συνεννοηθείτε με το διαχειριστή και ζητήστε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους για τους τρόπους εξοικονόμησης που θα βρείτε εδώ. Έτσι θα κερδίσετε όλοι.
7. Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. Θα έχετε πιο αποδοτική λειτουργία θέρμανσης αν
επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αέρα.
8. Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.
9. Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ πρέπει να γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου.
10. Εγκαταστήστε θερμοστα-τικούς διακόπτες που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτόνομα τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία. Για να υπολογίσετε την πραγματική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε χώρο πρέπει να εγκαταστήσετε θερμιδομετρητές, οι οποίοι μετράνε την παροχή νερού και τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου.
11. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές αντιστάθμισης. Πρόκειται για συστήματα ρύθμισης του λέβητα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις
εξωτερικές θερμοκρασίες και συμβάλουν στην κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα θερμαντικά σώματα.
12. Ακολουθείστε αυστηρά το πρόγραμμα συντήρησης του καυστήρα. Η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται πριν
την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό.
13. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση
μεγάλης ανάγκης. Το κόστος ηλεκτρισμού θα φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Προτιμήστε θερμάστρες
υγραερίου ή σόμπες πέλετ.
14. Αποφύγετε τη χρήση κλιματιστικού. Εκτός της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, δημιουργείτε δυσάρεστες συνθήκες
στο σπίτι. Αν παρόλα αυτά επιμένετε, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση και διερευνήστε τη δυνατότητα να
αγοράσετε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1οC, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα 500€ τότε εξοικονομούμε σχεδόν 50€ μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1οC.

Το κόστος της συντήρησης του συστήματος θέρμανσης εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος του καυστήρα.
Κυμαίνεται περίπου στα 100 €. Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση. Η σωστή συντήρηση βγάζει στο πολλαπλάσιο τα χρήματά της.

Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικοί. Η χρήση των καυστήρων αυτών μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15 – 20% με αντίστοιχο χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.

 • Σκεφτείτε τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση του σπιτιού. Εκτός του μειωμένου λογαριασμού σε σχέση με το πετρέλαιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε λέβητα συμπύκνωσης, που εκμεταλλεύεται τη θερμότητα καυσαερίων και η απόδοσή του φτάνει στο 120%.
 • Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τον λέβητά σας με νέο υψηλότερης απόδοσης. Οι παλιοί λέβητες έχουν απόδοση έως 75-80%, ενώ η απόδοση ενός νέου λέβητα ξεπερνά το 90%. Η χρήση αποδοτικού λέβητα μπορεί να φέρει εξοικονόμηση έως 20% και θα αποσβέσει το κόστος αγοράς σε 3-4 χρόνια.
 • Αν θέλετε να βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης του σπιτιού και μπορείτε να διαθέσετε μερικά χρήματα σήμερα, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ενεργειακό τζάκι ή καυστήρα και σόμπα πέλετ.Τα ενεργειακά τζάκια έχουν απόδοση έως 70-75%, πολύ καλύτερη σε σχέση με το 10-20% ενός κοινού τζακιού. Οι σόμπες βιομάζας (πέλετ) επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα θέρμανσης και συνάμα βοηθούν στον περιορισμό ή/και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο θέρμανσης.Το ετήσιο κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί έως και 60%.
 • Τέλος, μια καινοτόμος επιλογή είναι η χρήση της φυσικής θερμότητας του εδάφους για θέρμανση, ή με άλλα λόγια, η χρησιμοποίηση των λεγόμενων γεωθερμικών αντλιών θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση χρημάτων για θέρμανση ξεπερνά το 50-60% ετησίως και η απόσβεση της κτήσης του εξοπλισμού γίνεται εντός 6-10 χρόνων.

Χρήσιμη ιδέα
Σκεφτείτε, αν έχετε τη δυνατότητα, να φυτέψετε φυλλοβόλα δέντρα στο σπίτι ή άλλα αναρριχόμενα φυτά. Τα φυλλοβόλα δέντρα εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στο σπίτι. Παράλληλα βελτιώνεται το μικροκλίμα του κτιρίου.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Μία από τις πιο σύγχρονες λύσεις είναι οι έξυπνοι θερμοστάτες Οι νέοι αυτοί έξυπνοι θερμοστάτες εκτός από τον καινοτόμο σχεδιασμό τους, διαθέτουν μια σειρά από εφυϊή συστήματα για να κάνουν την ζωή σας ευκολότερη:

Δύο μοντέλα για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Wi-fi θερμοστάτης για έλεγχο εγκατάστασης θέρμανσης.
Έξτρα θερμοστάτης που συνεργάζεται με το Momit Home BMHTPV1-BLACK για επιπλέον ζώνη θέρμανσης
Δεν λειτουργεί αυτόνομα.  Χρησιμοποιείται στην περίπτωση που θέλετε επιπλέον θερμοστάτη στο υπάρχον σύστημα θερμοστατών WiFi Momit Home.

Χαρακτηριστικά

 • Με εβδομαδιαίο χρονοπρόγραμμα και πρόγραμμα διακοπών
 • Διαθέτει εφαρμογή για κινητά & tablet
 • Μέσω εφαρμογής παρέχονται στατιστικά στοιχεία και εβδομαδιαία πρόβλεψη καιρού
 • Αυτοπροσαρμόζεται στην καθημερινή ζωή του ένοικου
 • Εύκολος χειρισμός
 • Τάση λειτουργίας από μπαταρίες
 • Διαθέτει ρελέ με ψυχρή επαφή 0,2Α στα 230V AC

Anytime, anywhere
Εξοικονομεί έως και 30% στις δαπάνες θέρμανσης

Wi-fi θερμοστάτης για έλεγχο εγκατάστασης ψύξης / θέρμανσης.
Θερμοστάτης Χώρου Momit Smart

O θερμοστάτης momit Smart έχει ένα έξυπνο αισθητήριο περιβάλλοντος που του επιτρέπει να εξακριβώσει αν είναι ημέρα ή νύχτα, ή αν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή στην ένταση του φωτός. Με βάση αυτό, βελτιστοποιείται το σύστημα θέρμανσης σας . Τώρα μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια ενώ ξεκουράζεστε.

Σύνδεση WiFI

O θερμοστάτης momit Smart είναι Wi Fi, έτσι ώστε να μπορείτε να τον συνδέσετε στο οικιακό σας δίκτυο άμεσα. Δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο, είναι τόσο εύκολο, ο θερμοστάτης momit Smart θα φροντίσει για εσάς.
Πρωτοποριακός Σχεδιασμός

Με οθόνη LCD, αφής, ευέλικτη και εύκολη στη χρήση, θα ερωτευτείτε τον θερμοστάτη momit Smart. Τώρα μπορείτε επίσης να επιλέξετε ανάμεσα σε 6 διαφορετικές οθόνες σχεδιασμού, αυτή που σας αρέσει ! Αντίο στα παραδοσιακά πολύπλοκα συστήματα θέρμανσης .
Ο έλεγχος στα Χέρια σας

Με ένα μόνο κλικ, παίρνετε τον έλεγχο του θερμοστάτη σας momit Smart . Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή είτε με το κινητό σας , είτε το tablet, ή τον υπολογιστή σας.
Γεωγραφικός Εντοπισμός

Μέσω του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού o θερμοστάτης momit Smart ξέρει όταν είστε μακριά από το σπίτι και απενεργοποιεί την θέρμανση αυτόματα, αποφεύγοντας την άσκοπη κατανάλωση!Ξεκινήστε την εξοικονόμηση!

 Αγόρασε από το Νο.1 eshop ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις