Ηλεκτρισμός: Που καταναλώνει ηλεκτρισμό ένα μέσο νοικοκυριό;

18/01/2018   
5.0 11 αξιολογήσεις
Ηλεκτρισμός: Που καταναλώνει ηλεκτρισμό ένα μέσο νοικοκυριό;

Ηλεκτρισμός
Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το ήλεκτρον, την ελληνική ονομασία για το κεχριμπάρι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια ήταν γνωστό ότι το κεχριμπάρι, όταν τρίβεται με ένα ύφασμα, αποκτά ηλεκτρικές ιδιότητες.
Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές όμως λειτουργούν με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρει ενέργεια από τα εργοστάσια της ΔΕΗ στα σπίτια μας. Εκεί με τις ηλεκτρικές συσκευές, η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλες μορφές, εξυπηρετώντας τις διάφορες ανάγκες μας. Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα στο θερμοσίφωνα ή στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, σε φως στις λάμπες ή στην τηλεόραση, σε κινητική ενέργεια στους ανεμιστήρες ή στο πλυντήριο.

Που καταναλώνει ηλεκτρισμό ένα μέσο νοικοκυριό
Πλυντήριο, ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, κουζίνα και φωτισμός κατέχουν τα πρωτεία. Ο κλιματισμός έρχεται αρκετά πίσω, όμως αν σκεφτούμε ότι λειτουργεί μόνο 2-3 μήνες το χρόνο τότε το ποσοστό του δεν είναι τόσο μικρό.

Κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά (στοιχεία 2007)

Θέρμανση χώρων 69,1%
Θέρμανση ζεστού νερού χρήσης 6,4%
Mαγείρεμα 6,2%
Hλεκτρικές συσκευές 18,3%

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Συμβουλές για σωστή διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών
Ζεστό νερό

1. Μονώστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού (αν είναι ακάλυπτοι) ώστε να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες.
2. Επιλέξτε ντους αντί για μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα. Έτσι ξοδεύετε τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
3. Μειώστε τη ροή του ζεστού νερού κατά το πλύσιμο των χεριών.
4. Πλύνετε τα πιάτα σε μικρή λεκάνη και όχι αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση του ζεστού νερού. Αν έχετε πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιήστε το. Θα ξοδεύετε λιγότερο ρεύμα και νερό.
5. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό χρήσης. Για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 3-4 έτη.
6. Σκεφτείτε αν ζείτε σε μονοκατοικία ή σε οικογενειακή πολυκατοικία να εγκαταστήσετε μπόιλερ στο λεβητοστάσιο, που θα ζεσταίνει το νερό από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου).

Κουζίνα
Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας.
Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου σας.
1. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείτε μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
2. Μην ξεχνάτε να σκεπάζετε την κατσαρόλα όταν βράζετε οτιδήποτε. Το νερό ή το φαγητό θα βράσει γρηγορότερα εξοικονομώντας ενέργεια.
3. Χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολική θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.
4. Χρησιμοποιήστε εμαγιέ σκεύη που απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.
5. Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Προκαλείτε μεγάλη απώλεια θερμότητας.
6. Μην ανάβετε το φούρνο για να ζεστάνετε μικρή ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων.
7. Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα μην ξεχάσετε να κλείσετε τον απορροφητήρα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι.
8. Καθαρίστε τακτικά τα μάτια και τον φούρνο. Έτσι θα μειώσετε τις απαιτήσεις για ενέργεια.
9. Μαγειρέψτε τις ώρες που δεν λειτουργεί η θέρμανση του σπιτιού. Έτσι εκμεταλλεύεστε τη θερμότητα που παράγεται κατά το μαγείρεμα.
10. Αν θέλετε να αγοράσετε καινούρια κουζίνα προτιμήστε μια υψηλής απόδοσης, με παράθυρο που επιτρέπει να ελέγχετε το φαγητό χωρίς να ανοίγετε την πόρτα. Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσετε κουζίνα φυσικού αερίου ή υγραερίου που καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο για το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά.

Ψυγείο
1. Μην τοποθετείτε το ψυγείο κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας και φροντίστε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Έτσι μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 30% ηλεκτρική ενέργεια.
2. Ρυθμίστε το ψυγείο στους 7οC, και τον καταψύκτη στους -18οC. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης σε βαθμούς Κελσίου, ρυθμίστε στη μεσαία σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο.
3. Μη βάζετε ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Περιμένετε πρώτα να κρυώσουν.
4. Χρησιμοποιήστε τάπερ για τα φαγητά που τοποθετείτε στο ψυγείο. Τα ξεσκέπαστα τρόφιμα απελευθερώνουν υγρασία και αναγκάζουν το ψυγείο να δουλεύει περισσότερο.
5. Μην ανοίγετε συχνά το ψυγείο και μην το κρατάτε ανοιχτό. Σκεφτείτε από πριν τι θέλετε να πάρετε από μέσα.
6. Κάντε απόψυξη σε τακτά διαστήματα (πράγμα που δεν απαιτείται αν το ψυγείο είναι no frost).
7. Αν θέλετε να αποψύξετε κάποιο τρόφιμο από τον καταψύκτη, μην το αφήνετε έξω αλλά βάλτε το στο ψυγείο. Έτσι θα μειώσετε τη θερμοκρασία στο ψυγείο και την κατανάλωση ενέργειας.
8. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη εφαρμόζουν καλά. Κάντε έλεγχο με ένα χαρτονόμισμα ή χαρτί, έτσι ώστε να είναι μισό έξω και μισό μέσα στο ψυγείο. Αν μπορείτε να τραβήξετε εύκολα το χαρτονόμισμα ή το χαρτί, απαιτείται διόρθωση του λάστιχου.
9. Προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα), με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη.

Κλιματισμός
1. Επιλέξτε κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση (τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας Α).
2. Ρυθμίστε το θερμοστάτη όχι κάτω από τους 26-27ο C. Είναι ανώφελο, ενεργοβόρο και ανθυγιεινό να προσπαθείτε να επιτύχετε θερμοκρασίες βορείου πόλου τους καλοκαιρινούς μήνες.
3. Προβείτε σε πλήρη συντήρηση των κλιματιστικών σας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας κάθε 2-3 χρόνια. Καλό είναι να ελέγχετε και το συνημίτονο (κατανάλωση αέργου ισχύος).
4. Καθαρίστε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού.
5. Ρυθμίστε την κατεύθυνση του αέρα στα κλιματιστικά προς τα κάτω, αφού ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
6. Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στο κλιματιστικό διότι το επηρεάζουν με αποτέλεσμα να δουλεύει περισσότερο του κανονικού.
7. Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.
8. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την κουζίνα όταν λειτουργεί το κλιματιστικό. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού προτιμήστε να μαγειρεύετε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
9. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής. Ξοδεύετε το 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας και πετυχαίνετε εξαιρετικά αποτελέσματα σε θερμοκρασίες έως 36-37ο C.

Πλυντήριο
Το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου 0,12 € σε κάθε πλύσιμο.Όταν πλένουμε στους 40 οC εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
1. Γεμίστε καλά το πλυντήριο πριν το θέσετε σε λειτουργία.
2. Όταν εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ εξοικονομούμε 40% από το κόστος του ρεύματος.
3. Φροντίστε να πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε τους 40ο Cή ακόμα και τους 30ο C αντί των 90οC. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά καθαρίζουν εξίσου καλά στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
4. Προτιμήστε να στεγνώνετε φυσικά τα ρούχα και όχι σε στεγνωτήριο.
5. Αποφύγετε την πρόπλυση, έτσι εξοικονομείτε σημαντική ποσότητα νερού και ηλεκτρισμού.

Ηλεκτρικές συσκευές
Αν ξεχνάτε τον φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
1. Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF), όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Όταν οι συσκευές μένουν σε κατάσταση αναμονής συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Χρησιμοποιήστε πολύμπριζα με διακόπτη και μην ξεχνάτε να τον κλείνετε όταν δεν χρησιμοποιείτε τις συσκευές σας.
2. Μην χρησιμοποιείτε screen saver στους υπολογιστές. Καλύτερα να θέσετε τον υπολογιστή σε κατάσταση sleep ή να το απενεργοποιήσετε. Το screen saver εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια.
3. Μόλις φορτίσετε το κινητό σας, βγάλτε από την πρίζα τον φορτιστή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορτιστής εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια.
4. Αν έχετε πολλές φορητές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία, προτιμήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Θα εξοικονομήσετε σημαντικό ποσό χρημάτων σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.
5. Ελέγξτε τη φωτεινότητα της τηλεόρασης. Εξοικονομήστε ενέργεια επιλέγοντας απαλότερες ρυθμίσεις.
6. Αν χαλάσει μια συσκευή σκεφτείτε πρώτα την επιλογή της επισκευής. Σχεδόν οι μισές από τις ηλεκτρικές συσκευές που καταλήγουν στις χωματερές ή στους χώρους συλλογής ηλεκτρονικών αποβλήτων χρειάζονταν μόνο μια μικρή επιδιόρθωση. Αν παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε προτιμήστε να αγοράσετε συσκευή υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
7. Σκεφτείτε να συνδέσετε στον πίνακα του σπιτιού σας έναν έξυπνο μετρητή για να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ηλεκτρισμού, καθώς και τις χρήσεις που προκαλούν την μεγαλύτερη κατανάλωση. Εκτιμάται ότι η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή βοηθά ιδιαίτερα στην αλλαγή συμπεριφοράς και μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 10%.
8. Αν θέλετε να αγοράσετε μια νέα ηλεκτρική συσκευή (ψυγείο, πλυντήριο κλπ), επιλέξτε οπωσδήποτε συσκευές με την υψηλότερη δυνατή ενεργειακή απόδοση (Α++,Α+,Α).

Αγόρασε από το Νο.1 eshop ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις