7 Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας φωτισμού

23/01/2018   
4.8 5 αξιολογήσεις
7 Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας φωτισμού

Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης οι λάμπες led είναι μακράν οι καλύτερες και από τις πυρακτώσεως αλλά και από τις λάμπες οικονομίας και θα ήταν μία πολύ καλή επένδυση για το σπίτι μας, το περιβάλλον και φυσικά, την τσέπη μας!
Αλλά προτού προβείτε σε αγορά λαμπών led, θα πρέπει να προσέξετε κάποια πραγματάκια και θα είστε μια χαρά!

Φωτισμός
Ο φωτισμός του σπιτιού δεν είναι μόνο θέμα πρακτικό ή αισθητικό, αφού είναι ικανό να επηρεάσει τις αισθήσεις και μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και την ψυχολογία. Για κάθε χώρο οι τρόποι φωτισμού και τα φωτιστικά που ταιριάζουν διαφέρουν. Εδώ σας προτείνουμε πρακτικές συμβουλές & ιδέες, έξυπνες λύσεις & χρήσιμες οδηγίες για το φωτισμό του σπιτιού σας.

Οι οικονομικοί λαμπτήρες έχουν 10-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 1 χρόνο. Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.

Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται ο φωτισμός στο χώρο που εργαζόμαστε ή στο χώρο κατοικίας μας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας οικονομικούς τρόπους για να φωτίσουμε το χώρο μας μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Ο φωτισμός γινόταν για χρόνια με λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες είχαν σημαντικά μειονεκτήματα καθώς από την ενέργεια που κατανάλωναν μετέτρεπαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σε φως ενώ το υπόλοιπο γινόταν θερμότητα! Επίσης, ο κύκλος ζωής τους ήταν μικρός ενώ χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.

Οι λάμπες αλογόνου ακολούθησαν τις λάμπες πυρακτώσεως διαφέροντας σημαντικά στην κατανάλωση ενέργειας καθώς μπορεί να χρειάζονται έως και 25% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ο ίδιος φωτισμός. Χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο λευκό φως που διαχέουν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους.

Οι λάμπες φθορισμού παρουσιάστηκαν στη συνέχεια εμφανίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια για να αποδοθεί ο ίδιος φωτισμός στο χώρο μας. Επίσης, όσο είναι σε λειτουργία δε ζεσταίνονται όσο οι λάμπες πυρακτώσεως και τέλος έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η τελευταία τάση που επικρατεί στο φωτισμό είναι οι λάμπες LED οι οποίες χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να αποδοθεί ο επιθυμητός φωτισμός στο χώρο μας. Στα πλεονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ευρεία χρήση τους καθώς παραμένει ακόμα υψηλή.

Συγκριτικά, οι κοινές λάμπες διαρκούν για 1000 περίπου ώρες, οι λάμπες αλογόνου μέχρι 2000 ώρες ενώ οι λάμπες φθορισμού μπορεί να φτάσουν και τις 15000 ώρες! Επιπλέον, οι κοινές λάμπες καταναλώνουν έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας. Και όλα αυτά αφορούν στην κατανάλωση μίας λάμπας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα έχουμε αν αντικαταστήσουμε όλες τις απλές λάμπες στο σπίτι μας! Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται ο φωτισμός του χώρου μας λοιπόν είναι πολύ πιο συμφέρουσα η χρήση λαμπτήρων φθορισμού καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σωστός φωτισμός σε ένα χώρο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσής μας αφού ένας κακός ή λάθος κατανεμημένος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για αυτό άλλωστε ο φωτισμός είναι μεγάλης σπουδαιότητας κατά τη διαδικασία της εσωτερικής διαμόρφωσης της κατοικίας

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

7 Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας φωτισμού:
1.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης.
2. Βάλτε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος σε διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους και χώρους που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.
3. Μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα όταν εξέρχεστε από ένα δωμάτιο.
4. Μην ξεχνάτε να ξεσκονίζετε τακτικά τα φώτα του σπιτιού. Η απόδοσή τους βελτιώνεται και έτσι δεν χρειάζεται να ανάψετε περισσότερα φωτιστικά.
5. Προτιμήστε το φυσικό φωτισμό έναντι του τεχνητού όπου είναι εφικτό. Τοποθετήστε γραφείο και τραπέζι κοντά στα παράθυρα για να αξιοποιήσετε το φυσικό φωτισμό.
6. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο φως απ’ όσο πραγματικά χρειάζεστε.
7. Σκεφτείτε να βάλετε αισθητήρες κίνησης ή φωτός, για παράδειγμα στο διάδρομο πολυκατοικίας ή στην εξώπορτα.

Εδώ σας προτείνουμε πρακτικές συμβουλές & ιδέες, έξυπνες λύσεις & χρήσιμες οδηγίες για το φωτισμό του σπιτιού σας. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ergo-tel.gr μπορείτε να βρείτε λαμπτήρες κάθε είδους. Επίλεξτε τους κατάλληλους για το χώρο σας μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Αγόρασε από το Νο.1 eshop ηλεκτρολογικού υλικού στην Ελλάδα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις