Ιδέες και χρήσιμες συμβουλές φωτισμού για τούς χώρους του ξενοδοχείου σας .

31/01/2018   
5.0 5 αξιολογήσεις
Ιδέες και χρήσιμες συμβουλές φωτισμού για τούς χώρους του ξενοδοχείου  σας .

O σχεδιασμός του τεχνητού φωτισμού στα ξενοδοχεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο για τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας όσο και για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των κτιρίων.
Σε μια έντονα ανταγωνιστική εποχή όπως η σημερινή, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πρέπει να βρουν νέους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών και τουριστών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πιέσεις της εγχώριας αγοράς και να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό γειτονικών χωρών.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, ο ανταγωνισμός επεκτείνεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε τα ξενοδοχεία ανταγωνίζονται τόσο ως προς το κόστος διαμονής όσο και ως προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Τα ξενοδοχεία σήμερα οφείλουν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Τα περισσότερα – αν όχι σχεδόν όλα, διαθέτουν cafe, bars, εστιατόρια, γυμναστήρια, κέντρα ομορφιάς, συνεδριακούς χώρους, ώστε οι επισκέπτες ή και οι περαστικοί, να έχουν την δυνατότητα να ξεκουραστούν, να εργαστούν, να διασκεδάσουν. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι χώροι και οι υπηρεσίες, απευθύνονται σε έναν πελάτη περαστικό και κατά συνέπεια απαιτητικό, ο μόνος τρόπος για να επανέλθει, είναι να λειτουργούν όλα στην εντέλεια καθώς και να νιώσει φιλικά και άνετα στο χώρο του ξενοδοχείου. Ο φωτισμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, έχει ενεργό ρόλο στο να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για μία ευχάριστη διαμονή.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Αίθουσες υποδοχής και ρεσεψιόν
H πρώτη εντύπωση που ο πελάτης σχηματίζει για τον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου αμέσως μετά τη διέλευση του από την περιστρεφόμενη πόρτα είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε μεγάλο βαθμό προσφέρει μια αίσθηση του επίπεδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Ο φωτισμός θα πρέπει να δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, να ενισχύει το αίσθημα ενθουσιασμού στους πελάτες και να βοηθάει στον εύκολο προσανατολισμό στους υπολοίπους χώρους χωρίς την ανάγκη αμέτρητων πινακίδων.

Σαλόνια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι
H σύγχρονη προσέγγιση στο φωτισμό των συνήθως μεγάλων αυτών χώρων καλεί για δημιουργία δυναμικών χώρων με έντονο δράμα με σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού των πελατών.
Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα τα LEDs, οι οπτικές ίνες και η δημιουργική ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου μαζί με την αυξανόμενη χρήση χρώματος αρχίζουν να συνδυάζονται για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας.
Οι διάδρομοι που οδηγούν στα δωμάτια είναι συχνά από εκείνους τους χώρους μετάβασης που παραδοσιακά στερούνται ιδιαίτερης προσοχής στο θέμα του φωτισμού.
Το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί συχνά δεν έχουν καθόλου φυσικό φως και ότι απαιτείται να έχουν φωτισμό σε 24-ωρη βάση έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο από άποψη αισθητικής όσο και από άποψη κατανάλωσης ενέργειας.

Ένα σύστημα ελέγχου του φωτισμού θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά τόσο στην εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων φωτισμού για διαφορετικές ώρες της ημέρας όσο και στη δημιουργία διαφόρων ‘σκηνών’ φωτισμού με δυνατότητα αλλαγής μεταξύ φωτεινών πηγών.

Διάδρομοι
Ο επιλεκτικός φωτισμός ανάδειξης των εισόδων των δωματίων είτε με ένα φωτιστικό τοίχου είτε με ένα συγκεκριμένο φωτιστικό οροφής είτε ακόμα και με φωτεινά νούμερα στις πόρτες, μπορεί να προσθέσει ενδιαφέρον ειδικά σε συνδυασμό με έμμεσο φωτισμό ή με διακοσμητικά κρεμαστά φωτιστικά για το γενικό φωτισμό των διαδρόμων.

Δωμάτια
Εδώ κάντε τους πελάτες σας να νιώσουν σαν το σπίτι τους από τη στιγμή που θα έρθουν μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν, χρησιμοποιώντας αποδοτικό φωτισμό στα δωμάτια  με επιτραπέζιααπλίκες και κρεμαστά φωτιστικά που θα προσφέρουν φωτεινές αποχρώσεις παρόμοιες με τις ανέσεις του σπιτιού τους.

 Η δυνατότητα να προσφέρεται στον επισκέπτη ένας βαθμός ελέγχου του φωτισμού έχει γίνει αντικείμενο ιδιαίτερης συζήτησης τα τελευταία χρόνια ειδικά με την εγκατάσταση  φωτισμού σε κορυφαία  ξενοδοχεία όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα και την ένταση του φωτισμού στο δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε κάθε  περίπτωση η λογική τοποθέτησης των  διακοπτών ελέγχου του φωτισμού στα δωμάτια κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς την άνετη διαμονή των επισκεπτών.

 Εστιατόρια και bar
Τα εστιατόρια και τα bar είναι πρωτίστως χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και για το λόγο αυτό ο φωτισμός θα πρέπει να κερδίζει  τα θετικά τους  σχόλια.Οι πελάτες ενός εστιατορίου ή bar πρέπει να αισθάνονται ότι ο φωτισμός είναι άνετος και κατάλληλος, να είναι σε θέση να  διαβάσουν το μενού με ευκολία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.Επιπρόσθετα ο φωτισμός θα πρέπει να προσδίδει ενδιαφέρον στο χώρο. Η οπτική μονοτονία προκαλεί κούραση και ανία. Συνήθως επιλέγεται λανθασμένα μια και μόνη τεχνική φωτισμού. Το μυστικό είναι η δημιουργία μιας σειράς επιπέδων-στρωμάτων φωτισμού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται οπτική ποικιλία και  ενδιαφέρον.

Έλεγχος φωτισμού
H ύπαρξη και σωστή λειτουργία των συστημάτων ελέγχου φωτισμού σε όλους τους χώρους των ξενοδοχείων είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη δημιουργία της επιθυμητής ατμόσφαιρας όσο και από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας.Σε ένα περιβάλλον που οι απαιτήσεις για φωτισμό αλλάζουν κατά τη διάρκεια του 24-ωρου, τα συστήματα ελέγχου του φωτισμού προσφέρουν ευελιξία στη χρήση των χώρων καθώς δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής των συνθηκών φωτισμού στις διαφορετικές κατά περίπτωση ανάγκες του χώρου.Τα σύγχρονα φαινόμενα των διαρκών επαγγελματικών ταξιδιών, η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού και ο έντονος ανταγωνισμός έχουν οδηγήσει στην επανεξέταση των επιθυμιών των πελατών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει από τη μια πλευρά στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και από την άλλη στην επιθυμία δημιουργίας αυθεντικών χώρων. Αναπόφευκτα ο φωτισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χωρών επανεξετάζεται στο νέο αυτό απαιτητικό πλαίσιο με μόνιμη επιθυμία να ενσωματώνεται στην αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση, να είναι πιο ελεγχόμενος και να σχεδιάζεται με φαντασία και πρωτοτυπία.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις