Μάθετε τι είναι κλάση προστασίας σε ηλεκτρικά περιβλήματα (βασική μόνωση , διπλή ή ενισχυμένη)

06/02/2018   
Μάθετε τι είναι κλάση προστασίας σε  ηλεκτρικά περιβλήματα (βασική μόνωση , διπλή ή ενισχυμένη)

Τα ηλεκτρικά περιβλήματα θα πρέπει να παρέχουν επαρκή προστασία από την ηλεκτροπληξία τόσο κατά την κανονική λειτουργία όσο και κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
Η ασφάλεια ενός ηλεκτρικού περιβλήματος εξαρτάται από τις ηλεκτρικές, μηχανικές και θερμικές του προδιαγραφές τόσο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, όσο και στην περίπτωση βλάβης.

   Κλάση    Προστασία

  • 0      Βασική μόνωση μόνο
  • ι       Βασική μόνωση με αγωγό γείωσης
  • ιι      Διπλή ή ενισχυμένη μόνωση, χωρίς αγωγό γείωσης
  • ιιι     Παροχή ρεύματος πολύ χαμηλής τάσης 

Ανάλογα με την προστασία που προσφέρουν από την ηλεκτροπληξία, τα ηλεκτρικά περιβλήματα ταξινομούνται ως κλάσης Ι, ΙΙ ή III.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Κλάση 0 : η προστασία από την ηλεκτροπληξία επαφίεται μόνο στη βασική μόνωση. Όσον αφορά τα φωτιστικά δεν είναι επιτρεπτή.
Κλάση Ι : ηλεκτρικά περιβλήματα στα οποία η προστασία από την ηλεκτροπληξία δεν στηρίζεται μόνο στη βασική μόνωση, αλλά περιλαμβάνει ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας που είναι η σύνδεση των αγώγιμων μερών στον αγωγό προστασίας (γείωση), έτσι ώστε να μην μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία σε περίπτωση βλάβης της βασικής μόνωσης.
Κλάση ΙΙ : ηλεκτρικά περιβλήματα στα οποία η προστασία από την ηλεκτροπληξία δεν επαφίεται μόνο στη βασική μόνωση, αλλά περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας, όπως είναι η διπλή μόνωση ή η ενισχυμένη μόνωση. Δεν περιλαμβάνει μέσα για τη σύνδεση αγώγιμων μερών στη γείωση, ούτε βασίζεται στις συνθήκες εγκατάστασης.
Κλάση ΙΙΙ : ηλεκτρικά περιβλήματα στα οποία η προστασία από την ηλεκτροπληξία επαφίεται στην παροχή ρεύματος πολύ χαμηλής τάσης (SELV) και στα οποία δεν παράγονται τάσεις ανώτερες των SELV*.

*SELV : πολύ χαμηλή τάση ασφαλείας (μικρότερη από 50 V AC ή από 120 V DC) , η οποία δεν γειώνεται.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις