Led φωτισμός σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

08/02/2018   
Led φωτισμός σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Ο χώρος του ξενοδοχείου σήμερα, δεν αποτελεί πλεόν απλά ένα χώρο διανυκτέρευσης, αλλά ένα συνδυασμό παροχής υπηρεσιών διαφόρων βαθμίδων σε υψηλό επίπεδο. Σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο λειτουργούν αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων, χώροι συνεδρίων, εστιατόρια, bar, café, γυμναστήρια, χώροι χαλάρωσης και ομορφιάς, πισίνες κ.λ.π
Η λειτουργία των χώρων ενός ξενοδοχείου (reception, δωμάτια, διάδρομοι, βοηθητικοί χώροι κ.λπ.), σε 24ωρη βάση, είναι σχεδόν κανόνας. Βασική ανάγκη για τη λειτουργία των χώρων είναι ο φωτισμός τους (γενικός, ειδικός, αρχιτεκτονικός, εσωτερικός και εξωτερικός).
Από τα παραπάνω εύκολα γίνεται κατανοητό, πως μια από τις πλέον ενεργοβόρες χρήσεις ενός ξενοδοχείου αποτελεί ο φωτισμός, καθώς και ότι η επένδυση σε λύσεις που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό, είναι επιτακτική ανάγκη.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Τα LED και τα Συστήματα Διαχείρισης τους
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα LED σήμερα δεν εκπέμπουν τόσο έντονο φως όσο οι συμβατικοί λαμπτήρες φωτισμού. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κοινούς λαμπτήρες αντί για LED για γενικό φωτισμό στις reception ή στις αίθουσες συνεδρίων ή στα γραφεία. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη στην τεχνολογία των LED αναμένεται να είναι τόσο ραγδαία τα προσεχή έτη ώστε στο σύντομο μέλλον τα LED θα αντικαταστήσουν τους κοινούς λαμπτήρες που ευρέως χρησιμοποιούμε σήμερα (πυράκτωσης, εκκένωσης, NEON).

Το κάθε ξενοδοχείο όμως έχει ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες τουριστών και επισκεπτών, και έχει διαφορετικές ανάγκες φωτισμού. Επομένως, αυτό που είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιούνται LED είναι να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης τόσο του χρώματος όσο και της έντασης φωτισμού τους, προκειμένου να καλύπτονται οι απαιτήσεις του εκάστοτε έργου. ‘Ενα τέτοιο σύστημα διαχείρισης έχει πρωτοποριακά κατασκευάσει η εταιρία ΗΛΕΚΤΡΟΝ ΑΒΕΕ προσφέροντας τις παρακάτω δυνατότητες: Μέσω ειδικών τροφοδοτικών και χειριστηρίων παρέχεται η δυνατότητα απόλυτου ελέγχου των τριών βασικών χρωμάτων των RGB LED, που συνεπάγεται τη δυνατότητα δημιουργίας 64.000.000 διαφορετικών χρωμάτων! Επιπλέον, όταν συνδυαστούν και τα τρία βασικά χρώματα στη μέγιστη κατανάλωσή τους υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας λευκού φωτός. Το χρώμα μπορεί να παραμείνει σταθερό. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα (μέσω του ειδικού συστήματος διαχείρισης που προαναφέρθηκε) εναλλαγής χρωμάτων, ρύθμισης του χρόνου παραμονής σε ένα χρώμα, και ελέγχου του χρόνου μεταξύ των χρωματικών εναλλαγών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο “δυναμικό” φωτισμό που μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πετύχουμε μοναδικούς φωτισμούς, εξωτερικούς και εσωτερικούς. Επίσης, υπάρχουν συστοιχίες με κίτρινα- λευκά- μπλε LED (γνωστά ως AWB από τα αρχικά των λέξεων Amber- White- Blue) που προσφέρουν τη δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας χρώματος κατά βούληση μέσω των παραπάνω συστημάτων διαχείρισης των LED. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναπαράγουμε όλη τη φωτιστική παλέτα του λευκού φωτός: από κίτρινο και θερμό λευκό, έως ψυχρό λευκό και μπλε. Επίσης, με τα ειδικά αυτά αρχιτεκτονικά χειριστήρια επιτυγχάνεται ο έλεγχος της έντασης (dimmer) των LED, και η αποθήκευση “σκηνών” φωτισμού για μελλοντική χρήση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εύκολα να πετύχουμε εναλλαγές φωτισμού αλλά και να επαναφέρουμε τα προγραμματισμένα από τον χρήστη φωτιστικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το εν λόγω σύστημα υπάρχει επίσης δυνατότητα συνδυασμού της διαχείρισης των LED, με τη διαχείριση λαμπτήρων πυράκτωσης και λαμπτήρων φθορισμού. Αυτό συνεπάγεται ότι διαφορετικοί λαμπτήρες μπορούν πλέον να ρυθμίζονται από ένα σύστημα διαχείρισης φωτισμού, πράγμα που εξυπηρετεί και διευκολύνει τις ανάγκες ελέγχου σε οποιοδήποτε χώρο, μικρό ή μεγάλο.

Τα LED ως μέσο δημιουργίας
Τα LED σε συνδυασμό με το κατάλληλο αρχιτεκτονικό σύστημα διαχείρισης προσφέρει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις προγραμματισμένες και αυτοματοποιημένες λειτουργίες, και άρα να σκηνοθετήσουμε το φωτιστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Επιπλέον, μπορούμε να κάνουμε “παιχνίδια” με εναλλαγές χρωμάτων και εντάσεων φωτισμού, να δημιουργήσουμε φωτιστικό ενδιαφέρον μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία χρώματος, αλλά και να επαναφέρουμε προκαθορισμένες “σκηνές” φωτισμού. Με αυτό το τρόπο, και εκπονώντας μια ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε κρυφούς φωτισμούς σε δωμάτια ξενοδοχείων, φωτισμούς ανάδειξης αντικειμένων σε lobby, διακοσμητικούς φωτισμούς σε κοινόχρηστους χώρους, γενικούς φωτισμούς σε διαδρόμους, φωτισμούς σε προσόψεις κτιρίων που τραβάνε την προσοχή από απόσταση, δυναμικούς φωτισμούς σε spa και αίθουσες θαλασσοθεραπείας και χρωματοθεραπείας, φωτισμούς με χρώμα σε πισίνες, εντυπωσιακούς φωτισμούς σε καφετέριες και bar, πρωτότυπους φωτισμούς σε εστιατόρια, μοναδικούς φωτισμούς σε χώρους εκδηλώσεων. Τα LED σε συνδυασμό με τα συστήματα διαχείρισής τους αποτελούν αδιαμφισβήτητα το μέλλον στον αρχιτεκτονικό φωτισμό. Αρκεί να κατανοηθούν τα πλεονεκτήματα και οι αμέτρητες δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων σε συνεργασία με τους μελετητές φωτισμού, αρχιτέκτονες και διακοσμητές, να εντυπωσιάσουν με τις δικές τους μοναδικές “δημιουργίες φωτός” με LED.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις