Συμβουλές για τον φωτισμό εξωτερικού χώρου

05/04/2018   
Συμβουλές για τον φωτισμό εξωτερικού χώρου

Οι ανάγκες που έχει ο εξωτερικός σας χώρος είναι διαφορετικές από τον εσωτερικό.

Η σωστή κατανομή του φωτισμού, όπως επίσης και τα ιδιαίτερα φωτιστικά εξωτερικού χώρου που θα κοσμούν τον κήπο, την βεράντα ή την αυλή σας είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην διαδικασία επιλογής.

  • Ανάλογα με την χρήση του χώρου σας λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε και τον κατάλληλο φωτισμό! Εξαιρείται βέβαια η βεράντα η οποία επιβάλλει ένα φωτιστικό οροφής, αφού η χρήση της είναι δεδομένη έτσι κι αλλιώς.
  • Πολύ σημαντικός κλάδος, ο οποίος απαιτεί την προσοχή σας, είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το φωτιστικό. Από την στιγμή που είναι εξωτερικού χώρου, έρχεται αντιμέτωπο με όλες τις καιρικές συνθήκες, επομένως η στεγανότητα πρέπει να είναι η κατάλληλη.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Στους βαθμούς στεγανότητας υπάρχουν διακυμάνσεις που ξεκινούν από το IP44 για μερικώς στεγασμένους χώρους (μπαλκόνια), IP54 για μη στεγασμένους χώρους (κάθετες επιφάνειες – τοίχοι, φωτιστικά δαπέδου), IP67 για  απολύτως στεγανά φωτιστικά (χωνευτά, απλίκες) και IP68  για φωτιστικά που αντέχουν μέσα στο νερό (πισίνες, σιντριβάνια).

  • Ένα μεγάλο μέρος των φωτιστικών αυτών είναι φτιαγμένο με χυτό αλουμίνιο και φίλτρα τα οποία είναι ανθεκτικά σε όλες τις συνθήκες. Παρ ‘ όλα αυτά,  καλό θα ήταν να επιλέγουμε το υλικό και σε σχέση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα σε νησιωτικές περιοχές τα φωτιστικά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ορείχαλκο ή πλαστικό, δύο υλικά που αποδεδειγμένα  αντέχουν περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες (υφάλμυρα ή αλμυρά νερά). Προτιμήστε πιστοποιημένα προϊόντα.
  • Επιπλέον σημαντικό κομμάτι, στο οποίο πρέπει να βρίσκετε λύση, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμα και τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου, δέχονται λάμπες εξοικονόμησης αλλά και Led.

Μην ξεχνάμε ότι τα φώτα αυτά παραμένουν αναμμένα για αρκετές ώρες, οπότε η οικονομία αλλά και η μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, είναι θέματα που σίγουρα μας απασχολούν.

  • Σημαντικό θέμα και στον εξωτερικό φωτισμό αποτελούν τα dimmers και οι αισθητήρες κίνησης. Θα σας βοηθήσει να έχετε άρτιο αποτέλεσμα ανάλογα με τις ανάγκες σας για έντονο ή μη φωτισμό αλλά και να καταφέρετε να εξασφαλίσετε να κάνετε οικονομία όταν δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα όλες τις ώρες τα φώτα.
  • Οι εναλλαγές στη θερμοκρασία του φωτός είναι απαραίτητες. Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με ψυχρό και ζεστό φωτισμό.  Το ψυχρό φως δίνει μία αίσθηση απόκοσμη αλλά και παράλληλα πολύ εντυπωσιακή. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ψυχρό φωτισμό σε χώρους καθιστικού.
  • Εγκαταστήστε την GFCI Προστασία, ή διακόπτη κυκλώματος σφάλματος γείωσης, αυτή η προστασία είναι μία από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις στην ηλεκτρική ασφάλεια τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τον έχουμε εγκαταστήσει στις κουζίνες μας, στα μπάνια, στο γκαράζ μας, ακόμα και στις σοφίτες μας, υπόγεια κλπ. Είναι απαραίτητο οπουδήποτε θα μπορούσαμε να συνδέσουμε κάτι ηλεκτρικό, ενώ είμαστε γειωμένοι. Και αυτό σίγουρα περιλαμβάνει όταν την αυλή.

​             Εάν η καλωδίωση που τροφοδοτεί την εξωτερική υποδοχή έχει προστασία GFCI από ένα διακόπτη ή κάποια άλλη συσκευή GFCI, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα τυποποιημένο προστατευτικό, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, στο εξωτερικό κουτί. Αλλά αν δεν το κάνετε, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα δοχείο GFCI εκεί ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, φυσικά.

  • Τοποθετήστε ένα κάλυμμα στους χώρους με υγρασία που δεν προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν η εξωτερική πρίζα σας δεν είναι κάτω από μια στέγη ή κάποιο άλλο προστατευτικό κάλυμμα τότε πρέπει να τοποθετήσετε ένα ειδικό κάλυμμα - καπάκι πάνω από αυτό. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα καλύμματα θα κρατήσουν την πρίζα και το βύσμα που βρίσκεται σε αυτό, ξηρό - ακόμα και στη βροχή.
  • Χρησιμοποιήστε καλώδια για Εξωτερική Χρήση. Τα καλώδια επέκτασης που χρησιμοποιούμε σε εσωτερικούς χώρους είναι μόνο γι 'αυτό. Είναι συνήθως ελαφριά και ευέλικτα. Για τους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο για εξωτερική διαβάθμιση καλώδια επέκτασης για οποιαδήποτε προσωρινό φωτισμό που συνδέεστε έξω από το σπίτι σας.

Πολύ βασική είναι η μελέτη φωτισμού, ειδικά στο στάδιο που ακόμη γίνονται εργασίες στο κτίριο ή στον κήπο (σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα).

Εξειδικευμένοι σύμβουλοι φωτισμού μπορούν να σας προφυλάξουν από σωρεία λαθών. Από το που θα πρέπει να βγουν οι παροχές , την αντοχή και αξιοπιστία του προϊόντος,  μέχρι τον τύπο φωτιστικού που θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα (δεν κάνουν όλα την ίδια δουλειά).

Επίσης μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με εξωτερικό περιβάλλον, άρα το όλο αποτέλεσμα πρέπει να δένει αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και να μην προκαλεί φωτορύπανση.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ergo-tel.gr και αναζητήστε τις πιο οικονομικές λύσεις σε φωτιστικά εξωτερικού χώρου που θα ανανεώσουν την επιχείρηση και το σπίτι σας παρέχοντας κορυφαία ασφάλεια και μοναδική αισθητική.

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις