Ηλεκτρικές αντιστάσεις για σώματα καλοριφέρ: Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη

11/11/2019   
Ηλεκτρικές αντιστάσεις για σώματα καλοριφέρ: Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη

Γιατί να επιλέξετε ηλεκτρικές αντιστάσεις Autoheat;

Το Autoheat είναι ένα σύστημα αυτονομίας σωμάτων καλοριφέρ, το οποίο τοποθετείται στα σώματα που ήδη υπάρχουν. Δηλαδή, δεν αλλάζονται και δεν αποσυνδέονται από το υπάρχον δίκτυο και ανά πάσα στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν με το παλιό σύστημα. Προσαρμόζεται μία ηλεκτρική αντίσταση με θερμικό ασφαλείας στο νερό και θερμοστάτη χώρου. Έτσι, ζεσταίνεται τοπικά το νερό του σώματος και μόνο. Εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες του καλοριφέρ, που ζεσταίνει τα δομικά στοιχεία του σπιτιού και τον αέρα με φυσική ροή και θαλπωρή. Αυτός είναι και ο λόγος που το καλοριφέρ "κρατάει" τη θέρμανση, σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές σόμπες που μόλις σταματήσουν να λειτουργούν, ο χώρος αμέσως παγώνει.

Πλεονεκτήματα:

  • 50% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο κεντρικής θέρμανσης με αυτονομία.
  • 50% οικονομία σε σχέση με οποιοδήποτε ηλεκτρικό καλοριφέρ ή σόμπα χαλαζία. Αξιοποιείται η κεντρική θέρμανση και αναβαθμίζεται με πραγματική αυτονομία, τώρα σε κάθε χώρο, για ποιοτική θέρμανση όπου και όταν τη θέλετε, χωρίς μερεμέτια υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά και χωρίς έξοδα συντήρησης.
  • Είναι το σύστημα με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια αφού η αντίσταση είναι Class II, άρα δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής ρεύματος στο νερό και ο θερμοστάτης κατασκευάζεται από μη εύφλεκτο υλικό. Ζεσταίνετε πολύ λιγότερο νερό, αφού ζεσταίνετε μόνο το νερό του σώματος και όχι σωληνώσεις και αποθήκη νερού.

Τρόπος λειτουργίας:

Εάν υπάρχει ήδη εγκατάσταση στο χώρο, διακρίνονται τις εξής περιπτώσεις:

Η πρώτη περίπτωση είναι εκείνη όπου υπάρχει αυτονομία, δηλαδή έρχονται δύο σωλήνες από το δάπεδο και είναι τοποθετημένος διακόπτης μονοσωληνίου. Εδώ λειτουργείτε το σύστημα Autoheat και δε χρειάζεται να κλείσετε το διακόπτη (το ζεστό νερό θα κάνει κύκλωμα μόνο μέσα σε αυτό το καλοριφέρ).

Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της κεντρικής θέρμανσης, όπου ενεργοποιούνται όλα τα καλοριφέρ του κτιρίου ταυτόχρονα. Εδώ, θα πρέπει να κλείσετε τον πάνω διακόπτη και μετά να ενεργοποιηθεί το σύστημα Autoheat. Εάν δε το κάνετε, το ζεστό νερό θα πηγαίνει στα σώματα του επάνω ορόφου. Όταν θέλετε να συμμετάσχετε στην κεντρική θέρμανση, απλά ανοίγετε ξανά τον διακόπτη.

Φυσικά, στην περίπτωση που δεν υπάρχει δίκτυο θέρμανσης, μπορείτε με αγορά σωμάτων, απλά να εγκαταστήσετε το σύστημα Autoheat, γεμίζοντας τα σώματα με νερό.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Τι χώρο καλύπτει η κάθε αντίσταση;

Εάν έχουμε ένα σπίτι με συνηθισμένη μόνωση, σε ήπιο κλίμα, υπολογίζετε 100W/m², δηλαδή τα 2000W καλύπτουν ένα χώρο έως και 20m². Εάν βέβαια έχετε κακή μόνωση και βρίσκεστε λ.χ. στον Όλυμπο, τα 2000W δε καλύπτουν ούτε 10m².

Τι καταναλώνει;

Τα μισά από ότι οποιοδήποτε ηλεκτρικό καλοριφέρ ή σόμπα χαλαζία.
Το ηλεκτρικό καλοριφέρ ή η σόμπα χαλαζία, ακτινοβολούν χωρίς να ζεσταίνουν σωστά το δωμάτιο, οπότε μόλις να σταματήσουν να λειτουργούν ο χώρος παγώνει. Το καλοριφέρ "κρατάει τη θέρμανση", ζεσταίνοντας τα δομικά στοιχεία του σπιτιού (τοίχο και δάπεδο). Μόλις ο θερμοστάτης "πιάσει" τη θερμοκρασία χώρου, η αντίσταση σταματά να δουλεύει, το νερό όμως παραμένει ζεστό για αρκετή ώρα. Επιπλέον, η αντίσταση έχει θερμικό ασφαλείας στους 75°C, που σημαίνει ότι η αντίσταση δε δουλεύει συνέχεια (στη μία ώρα, η πραγματική λειτουργία πιθανό να είναι μισή ώρα).
Το κόστος του ρεύματος έχει να κάνει με την κατανάλωση του κάθε σπιτιού. Ξεκινάει από τα 0,10€/h και φτάνει στο μέγιστο τα 0,20€/h. Άρα μία αντίσταση 2000W, θα καταναλώσει τα μισά (1000W), δηλαδή 0,20€/h.
Φυσικά, χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα, το κόστος κατεβαίνει στο μισό.

Είναι ασφαλές;

Η αντίσταση είναι Class II, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής ρεύματος στο νερό,. Εξωτερικά είναι ανοξείδωτη, και εσωτερικά περιβάλλεται από κεραμική μόνωση.
Ο θερμοστάτης χώρου είναι κατασκευασμένος από βακελίτη (υλικό που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρικούς πίνακες, μη εύφλεκτο). Ακόμη και εάν δοκιμάσετε να τον κάψετε, θα μυρίσει, θα μαυρίσει αλλά δε θα πάρει φωτιά.
Και τα δύο προϊόντα είναι Ιταλικά με όλες τις πιστοποιήσεις και διαθέτουν δύο χρόνια εγγύηση.

Είναι καινούργιο προϊόν;

Το σύστημα Autoheat δεν είναι κάτι καινούργιο, δουλεύεται στην ελληνική αγορά εδώ και 7 χρόνια, με τοποθετημένα πάνω από 15.000 συστήματα με ικανοποιημένους πελάτες.

Θα υπάρχει πρόβλημα με τα ηλεκτρικά φορτία;

Η κάθε πρίζα "σηκώνει" μέχρι και 2500W. Εάν όμως από την ίδια γραμμή του πίνακα, δίνετε σε δύο πρίζες και τοποθετήσετε από μία αντίσταση 2000W (δηλαδή συνολικά 4000W), τότε ενδεχομένως να "πέσει" η συγκεκριμένη ασφάλεια. Σε τέτοια περίπτωση, είναι εφικτό να τοποθετήσετε παραπάνω από 2 αντιστάσεις, αλλά με σωστή διαχείριση. Δηλαδή, μπορείτε να τις δουλεύετε ετεροχρονισμένα, κάτι που θα εξασφαλίσει και περισσότερη οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καθημερινό σας πρόγραμμα μπορείτε με χρονοδιακόπτες πρίζας να οργανώσετε τη θέρμανση έτσι ώστε να έχετε ζέστη και θαλπωρή χωρίς να έχετε ενεργοποιημένες ταυτόχρονα περισσότερες από δύο αντιστάσεις. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι ξυπνάτε το πρωί στις 7, στις 6 μπορείτε να κλείσετε την αντίσταση του υπνοδωματίου και να ανοίξει της κουζίνας και του μπάνιου.

Πώς μπορείτε να το αγοράσετε;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε και τηλεφωνικά την αγορά, αναφέροντας τον τύπο του καλοριφέρ που έχετε (αν είναι φέτες ή πάνελ). Εάν είναι φέτες θα πρέπει να γνωρίζετε πόσες φέτες έχει το κάθε σώμα, το πάχος και το μήκος. Στην περίπτωση που έχετε πάνελ στο χώρο σας, θα χρειαστείτε το μήκος, το ύψος και το πάχος του κάθε σώματος. Φυσικά, μπορείτε να περάσετε και από το κατάστημα της Ergo-Tel για να δείτε δείγμα και από κοντά!

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις