Για ποιους λόγους δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα στο καλοριφέρ.

19/02/2021   
Για ποιους λόγους δεν πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα στο καλοριφέρ.

Το άπλωμα των ρούχων είναι κάτι που προβληματίζει όλα τα νοικοκυρια, κυρίως το χειμώνα. Όταν βρέχει έξω και έχει υγρασία η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό για το στέγνωμα των ρούχων είναι να τα απλώσετε στο καλοριφέρ.  Αυτό όμως είναι μια επιλογή που θα πρέπει να την αποφεύγουμε καθώς έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της θέρμανσης, την συντήρηση του σπιτιού καθώς και στην υγεία μας. Παρακάτω αναφέρουμε πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι και κυρίως πάνω στα καλοριφέρ δεν είναι μια σωστή επιλογή.

Σχετική κατηγορία με το άρθρο που διαβάσατε

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα ergo-tel.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αφυγραντήρες και υγραντήρες. Επιλέξτε τον κατάλληλο για το χώρο με άμεση αποστολή και παράδοση!

  ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1. Μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Η τοποθέτηση των ρούχων πάνω στα καλοριφέρ συνεπάγεται ότι το καλοριφέρ πλέον δεν πρέπει να καλύπτει απλώς τις απώλειες του χώρου, αλλά πρέπει να καλύπτει και την ενέργεια που απαιτείται για την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στα ρούχα πριν στεγνώσουν, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο.

2. Κίνδυνοι υγείας

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία , κυρίως σε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό στο αναπνευστικό τους σύστημα, λόγω της ανάπτυξης μούχλας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη.

3. Μείωση της ποιότητας θέρμανσης

Η τοποθέτηση των ρούχων πάνω στα καλοριφέρ, συνεπάγεται αφ' ενός μείωση της απόδοσης των θερμαντικών σωμάτων η οποία τις κρύες μέρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την μη επάρκεια ισχύος για την κάλυψη των αναγκών του χώρου.

Η συνεχώς αυξημένη υγρασία μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να μας στερήσει την άνεση που θα μπορούσε να μας παρέχει το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μας..

4. Φθορά των θερμαντικών σωμάτων.

Η  συνεχής ύπαρξη υγρασίας πάνω στο θερμαντικό σώμα, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη φθορά της βαφής του, πράγμα που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα, ( ειδικά σε χτυπημένα σημεία) την οξείδωση του θερμαντικού σώματος και την καταστροφή του.

5. Φθορά του σπιτιού

Η υψηλή υγρασία του χώρου, μπορεί να έχει σε μερικές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους, τις οροφές και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία, ειδικά σε σημεία αμόνωτα όπου η συνεχής συμπύκνωση μπορεί να δημιουργεί προβλήματα.


6. Καταστροφή των ρούχων

Το συνεχές άπλωμα των ρούχων στο καλοριφέρ έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της φθοράς τους.

 

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες εναλλακτικές στο στέγνωμα των ρούχων στα καλοριφέρ;
 

1. Στεγνωτήριο ρούχων

Αν και η λύση είναι προφανής, το στεγνωτήριο ρούχων καταναλώνει πολύ ενέργεια, και η συχνή χρήση του φουσκώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ακόμη και έτσι, τα ρούχα θα πρέπει να ξανά-απλωθούν για να φύγει η υγρασία που δεν μπορεί να αφαιρέσει το στεγνωτήριο.

2. Αγορά αφυγραντήρα

Για τις ημέρες που δεν μπορούμε να απλώνουμε τα ρούχα για στέγνωμα στον ήλιο, η τοποθέτηση ενός καλού αφυγραντήρα μας δίνει την δυνατότητα να στεγνώνουμε τα ρούχα χωρίς να αυξάνεται η υγρασία του  χώρου, αφού οι αφυγραντήρες αφαιρούν την υγρασία που εξατμίζεται από τα ρούχα που στεγνώνουν και η υγρασία του χώρου είναι ελεγχόμενη.

3. Στέγνωμα σε καλά αεριζόμενο χώρο

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αγορά αφυγραντήρα, τότε η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι να στεγνώνουμε τα ρούχα σε ένα κλειστό δωμάτιο, που εξαερίζεται επαρκώς.  Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την υγρασία στο δωμάτιο αυτό, και να σκουπίζουμε τυχόν υγρασία που θα δημιουργηθεί σε κάποια επιφάνεια, πριν αυτή μετατραπεί σε μούχλα.

4. Πλύσιμο ρούχων σε πλυντήριο - στεγνωτήριο.

Η επιλογή μιας επαγγελματικής λύσης στο πρόβλημα της υγρασίας στο χώρο μας, δεν ακούγεται και άσχημη ιδέα, ειδικά όταν μιλάμε για λίγες μέρες τον χρόνο που το άπλωμα των ρούχων έξω δεν είναι δυνατό.

5. Αποφυγή άμεσης επαφής των ρούχων με το θερμαντικό σώμα.

Αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για αφυγραντή, και δεν υπάρχει και διαθέσιμο "δωμάτιο μπουγάδας", τότε η αμέσως καλύτερη λύση είναι το άπλωμα των ρούχων επάνω από τα θερμαντικά σώματα, και όχι πάνω στα θερμαντικά σώματα.  Αυτό μπορούμε να
το κάνουμε σε μια π.χ. βέργα ή ένα π.χ. συρματόσχοινο από τα οποία θα κρεμάσουμε σε κρεμάστρες τα ρούχα μας πάνω από το καλοριφέρ ή κοντά σε αυτό, κατά προτίμηση δίπλα και όχι μπροστά από την θερμαντική επιφάνεια.


Στο ηλεκτρονικό κατάστημα ergo-tel.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αφυγραντήρες.

 

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις