Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις και την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών

18/03/2022   
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις και την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών

Εξοικονομήστε ενέργεια- κερδίστε χρήματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις και την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών

H αντικατάσταση μιας παλιάς ηλεκτρικής συσκευής με μια σύγχρονη, που καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και χρημάτων ,διότι η καινούργια συσκευή εξασφάλιζε μείωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα απέδιδε στον αγοραστή το σύνολο των χρημάτων που είχε ξοδέψει για την απόκτηση. Αυτό που τώρα αλλάζει είναι ότι το χρονικό διάστημα της λεγόμενης «απόσβεσης» μειώνεται πολύ. Πρώτον, διότι έχει ακριβύνει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 100%, κάτι που σημαίνει μείωση του χρόνου απόσβεσης κατά 50% από μόνο του. Ο δεύτερος λόγος είναι το επικείμενο πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές που «τρώνε» πολύ ρεύμα. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» από τον Απρίλιο και μετά, και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές: κλιματιστικό, ψυγείο και καταψύκτη.
 

Υπολογίζεται να αντικατασταθούν και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση KWh, καθώς εκτιμάται η μείωση να φτάνει τις 1000 KWh ανά νοικοκυριό το χρόνο. Δηλαδή για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 5000KWh το χρόνο, η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί θα φτάσει έως και 25%. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο.

• Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

• Η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

• Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος είναι οι εξής:

1. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές: ψυγείο, πλυντήριο και καταψύκτη. Το σίγουρο είναι ότι η συσκευή που θα αποσύρεται θα πρέπει να λειτουργεί, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας και όχι να βγουν παρατημένες συσκευές από τις αποθήκες.

2. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30 έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.

3. Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

4. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και η τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνονται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση.

5. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις