Παγκόσμια ημέρα του νερού

21/03/2022   
Παγκόσμια ημέρα του νερού

22 Μαρτίου-  Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους στον πλανήτη μας - το νερό.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να μας θυμίζει πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το νερό και πόση μεγάλη αξία έχει για την ζωή του ανθρώπου,των ζωντανών οργανισμών , αλλά και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του νερού καλούμαστε όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούμεκαι να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτοί οι δυο παράμετροι συνδέονται άρρηκτα.

Η παγκόσμια κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της γης καλύπτεται από νερό, το 97% του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς, το 3% είναι γλυκό νερό και μόνο το 1% είναι διαθέσιμο πόσιμο νερό. Συνεπώς καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να αναθεωρήσουμε και καταναλώνουμε το νερό με περισσότερη σύνεση.

Συμβουλές για την εξοικονόμηση του νερού

1.Διορθώνετε αμέσως τις βρύσες που στάζουν, τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Θυμηθείτε, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, 10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό το χρόνο.

2. Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με σφουγγάρι και κουβά αντί με λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως και το 85% της ποσότητας του νερού.

3.Καθαρίζετε τις αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια και γενικά όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα, χωρίς να χρησιμοποιείτε λάστιχο. Έτσι εξοικονομείτε έως 40 λίτρα νερού το λεπτό.

4.Εγκαταστήστε τουαλέτα με καζανάκι ελεγχόμενης ροής. Θυμηθείτε, η τουαλέτα ευθύνεται για την περισσότερη κατανάλωση νερού κατ΄ άτομο καθημερινά. Με κάθε τράβηγμα στο καζανάκι χάνονται 10 λίτρα νερού.

5.Προτιμήστε το σύντομο ντους αντί να γεμίζετε με νερό τη μπανιέρα σας. Εγκαταστήστε κεφαλή ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

6.Ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.

7.Μην αφήνετε τη βρύση ανοικτή όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας.  Θυμηθείτε, με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνετε 15-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειάζεστε λιγότερο από 3 λίτρα.

8.Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίστε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι εξοικονομείτε έως και 150 λίτρα νερού.

9.Αντί να πλένετε τα πιάτα ή τα φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίστε μία λεκάνη. Η εξοικονόμηση νερού που θα επιτύχετε μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.

10.Κοιτάτε για ετικέτες τάξης χαμηλής κατανάλωσης νερού όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές.

11.Εγκαταστήστε δεξαμενή βρόχινου νερού και συνδέστε το στον κήπο. Το βρόχινο νερό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα φυτά.

12.Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας. Ενημερώστε τους γύρω σας για τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού.

 

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις