Ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που φουσκώνουν το λογαριασμό του ρεύματος – Τι πρέπει να προσέξετε!

29/03/2022   
Ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που φουσκώνουν το λογαριασμό του ρεύματος – Τι πρέπει να προσέξετε!

Με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν τρόπους,  να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα. Για παράδειγμα, αντικαθιστούν συσκευές και λάμπες με άλλες, νεότερης γενιάς που είναι οικονομικότερες ενεργειακά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες συσκευές που «καίνε» ρεύμα.
 

Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές:
 

1.Συσκευές σε αναμονή

Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα.

2.Πιστολάκι μαλλιών

Το πιστολάκι μαλλιών είναι από τις συσκευές εκείνες που αυξάνουν αρκετά τους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για μία συσκευή ιδιαιτέρως ενεργοβόρα η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα. Η περιορισμένη χρήση του θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

3.Αφυγραντήρας

Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει ένας αφυγραντήρας εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο στο οποίο έχετε τοποθετήσει την συσκευή.

4.Φούρνος

Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. Γι αυτό καλό είναι όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ψηστιέρα ή μια τοστιέρα για το ψήσιμο ενός τροφίμου να μην επιλέγετε τον φούρνο.

5.Ψυγείο

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που λειτουργεί όλο το 24ωρο όσο πιο παλιό είναι τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει.

Η καλή συντήρηση του, η απόψυξη της κατάψυξης αλλά και το να μην το φορτώνεται υπερβολικά θα βοηθήσουν στην μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να μην ανοιγοκλείνετε πολλές φορές το ψυγείο, καθώς την στιγμή που προσπαθεί να «ξαναπιάσει» θερμοκρασία, καταναλώνει και περισσότερη ενέργεια. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αλλάξετε το ψυγείο με ένα νεότερης γενιάς για χαμηλότερη κατανάλωση.

6.Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό είναι μία συσκευή η οποία καίει πολύ ρεύμα, ειδικά το καλοκαίρι, παρ' όλο που κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ρυθμισμένες σε σωστές θερμοκρασίες, προκειμένου να είναι αποδοτικά. Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

7.Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του, αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα και να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

 

 

 

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις