Λάμπες led - Εξοικονόμηση ενέργειας!

24/09/2022   
Λάμπες led - Εξοικονόμηση ενέργειας!

Καθώς μπαίνει το φθινόπωρο, η προσοχή μας στρέφεται στην προετοιμασία του προσωπικού μας χώρου για τον ερχόμενο χειμώνα! Γνωρίζοντας ότι η κατανάλωση ενέργειας, πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από άλλες χρονιές, είναι σημαντικό να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα μας και να αναζητήσουμε τους οικονομικούς τρόπους που θα μας επιτρέπουν να έχουμε ένα λειτουργικό και άνετο σπίτι, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ο φωτισμός στο σπίτι είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία διακόσμησης του χώρου καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία φωτιστικών αλλά και λαμπτήρων για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Σχετικά με τους λαμπτήρες θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους καθώς καθορίζουν την κατανάλωση του ρεύματος(watt) , την ένταση τους φωτός (lumens) αλλά και την απόχρωση (kelvin) που προσδίδουν στον χώρο.


 

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το κυριότερο για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι να επιλέξετε λαμπτήρες οι οποίοι είναι led. Επιλέγοντας λάμπες led μπορείτε να πετύχετε έως και  90% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος για το φωτισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται αν σκεφτείτε πως μια λάμπα πυρακτώσεως η οποία έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W. Συνεπώς η κατανάλωση ενέργειας για την λάμπα πυρακτώσεως είναι 60W x 8ώρες = 480Wh και για την λάμπα LED 8W x 8ώρες = 64Wh.

Όπως προαναφέραμε οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε την ίδια απόδοση με λιγότερο κόστος. Κάθε watt(W) μιας λάμπας Led έχει 70-90 lumen(lm) φωτεινότητας. Από την άλλη κάθε watt λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm.

Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά.

Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.


Κόστος αγοράς

Το κόστος αγοράς μιας λάμπας led δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Όπως με κάθε νέα τεχνολογία που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αρχικά η τιμή τους είναι υψηλή αλλά σταδιακά πέφτει. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θα επιλέξετε αλλάζει και το κόστος του λαμπτήρα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, όπως διαφορετικά είδη φωτισμού, μεγέθους , ντουί , σχήματος , φωτεινότητας, διακοσμητικές λάμπες , λάμπες με ανιχνευτή κίνησης ή με φωτοκύτταρο κτλπ.

Είναι πραγματικά μια μακροχρόνια επένδυση καθώς με την αγορά τους εκτός ότι εξασφαλίζεται την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, είναι και πολύ πιο ανθεκτικές σε βάθος χρόνου. Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι περισσότερες έχουν διάρκεια ζωής 30.000 ώρες και ορισμένες φτάνουν έως και 100.000 ώρες!

Επίσης βασικό κομμάτι της επιλογής των λαμπτήρων είναι το χρώμα φωτισμού ανάλογα με τον χώρο και την χρήση που το θέλουμε. Για παράδειγμα συνήθως επιλέγουμε πιο απαλό και χαμηλό φωτισμό στο σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα και πιο έντονο στην κουζίνα και το γραφείο.

Απόχρωση φωτισμού

Η θερμοκρασία χρώματος του φωτισμού μετριέται σε βαθμούς Kelvin. Η βαθμολογία της θερμοκρασίας επηρεάζει άμεσα το πώς φαίνεται το λευκό φως και κυμαίνεται από ψυχρό λευκό έως θερμό λευκό. Όσο περισσότεροι οι βαθμοί Kelvin, τόσο πιο ψυχρό είναι το λευκό φως.

Ο θερμός φωτισμός ξεκινάει από 2.000 και φτάνει έως 3.500 Kelvin. Σε αυτή την κλίμακα, το φως είναι ζεστό και ελαφρώς κίτρινο, όπως συμβαίνει με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αυτός ο φωτισμός δίνει μια ήρεμη αίσθηση και είναι ιδανικός για χώρους όπως η κρεβατοκάμαρα, η είσοδος και το σαλόνι.

 

Ο φυσικός ή ενδιάμεσος φωτισμός κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 4.500 Kelvin. Το φως είναι ανάμεσα στο λευκό και ελαφρώς μπλε τόνο, πολύ αποδοτικός στον φωτισμό χώρων όπως είναι η κουζίνα, το μπάνιο και το γραφείο. Ο συγκεκριμένος φωτισμός δίνει την αίσθηση του φυσικού φωτός της ημέρας.

 

Ο ψυχρός φωτισμός κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 6.500 Kelvin, είναι λευκού και μπλε τόνου. Χαρακτηρίζεται από έντονο και οξύ φως.. Προτείνεται για επαγγελματικούς χώρους, βιτρίνες, αποθήκες και νοσοκομεία.

Στην ergo-tel θα βρείτε όλα τα είδη σε λάμπες led!

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις