Θερμοστάτες ξυλολέβητα

06/09/2016   
Θερμοστάτες ξυλολέβητα

Σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου συνεχώς αυξάνεται και αναμένεται να σκαρφαλώσει ως και τα 1,6€/L, για να ζεσταθεί μια τυπική μονοκατοικία 100 m2 θα χρειαστούν περίπου 3500€, ένα ποσό αρκετά μεγάλο για τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Μία πολύ φτηνότερη πηγή ενέργειας είναι το ξύλο, η παλαιότερη πηγή ενέργειας που ανακάλυψε ο άνθρωπος και ως καύσιμο. 

Τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ξύλο προτείνονται λόγω της ευκολίας στη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούν το ξύλο ως πηγή ενέργειας με τη μορφή κούτσουρων. 

Στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών ξυλολέβητες. Χωρίζονται χοντρικά σε δυο κατηγορίες. Απλού τύπου και έξυπνοι ή ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι.

Στους απλούς ξυλολέβητες η καύση δεν είναι ελεγχόμενη ή είναι μερικώς ελεγχόμενη από ένα ταμπερ αέρα το οποίο ανοιγοκλείνει ανάλογα με την θερμοκρασία του λέβητα και ελέγχει ως ένα βαθμό το οξυγόνο που δέχεται ο χώρος καύσης άρα και την ένταση της καύσης των ξύλων. Η θερμοκρασία του νερού δεν μπορεί να ελεγχθεί με ακρίβεια και έτσι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο η θερμοκρασία μέσα στον χώρο να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ζητάμε. 

Στους “έξυπνους” ξυλολέβητες όπου τα ξύλα καίγονται από πάνω προς τα κάτω όλο τον έλεγχο της καύσης των ξύλων τον αναλαμβάνει μία ηλεκτρονική συσκευή, η οποία ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού και ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής ενός βεντιλατέρ. Το βεντιλατέρ στέλνει συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου στον χώρο καύσης, ανάλογα με την ταχύτητα περιστροφής του, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την καύση των ξύλων σύμφωνα με τη ζήτηση θερμότητας που υπάρχει από τον θερμοστάτη του χώρου που θέλουμε να ζεστάνουμε. Η θερμοκρασία ελέγχεται επαρκώς έτσι ώστε να μην ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη συνολική απόδοση του συστήματος θέρμανσης.

Όπως είναι προφανές οι ξυλολέβητες που ελέγχονται από ηλεκτρονικούς θερμοστάτες είναι οικονομικότεροι και προτιμώνται έναντι των απλών. Χάρη στη σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία η παλαιότερη μέθοδος θέρμανσης γίνεται αποδοτικότερη και ολοένα αυξάνεται η χρήση της. 

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Για εφαρμογές όπου δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιούμε τον απλό θερμοστάτη, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού μέσα στο λέβητα και ρυθμίζει τις στροφές του βεντιλατέρ που βρίσκεται στο πάνω μέρος του λέβητα ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο και ασφαλέστερο σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιούμε τον  προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, ο οποίος παραμετροποιείται πλήρως ανάλογα με τον τύπο του ξυλολέβητα και του υλικού προς καύση. Η συσκευή αυτή έχει μενού εγκαταστάτη όπου μπορεί κανείς να ρυθμίσει τη θερμοκρασία υπερθέρμανσης, στην οποία ηχεί ακουστικό σήμα προειδοποίησης συνοδευόμενο από ανάλογη ένδειξη στην οθόνη της συσκευής μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει το όριο αυτό. Μια άλλη δυνατότητα της συσκευής είναι ότι δέχεται εντολή από θερμοστάτη για την έναυση του βεντιλατέρ και ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής του μέσα σε μια περιοχή τιμών θερμοκρασίας, η οποία είναι επίσης προγραμματιζόμενη. Με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας έναυσης του κυκλοφορητή η συσκευή δίνει εντολή στον κυκλοφορητή της εγκατάστασης όταν η θερμοκρασία του νερού ξεπεράσει τη τιμή που έχει ορίσει ο χρήστης από το μενού εγκατάστασης.

Κατά την κανονική λειτουργία της συσκευής ο χρήστης μπορεί να αυξομειώνει την ταχύτητα περιστροφής του βεντιλατέρ μέσα σε προκαθορισμένα από το μενού εγκατάστασης όρια ρυθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το ποσοστό οξυγόνου που εισέρχεται στο χώρο καύσης άρα και το πόσο γρήγορα θα κάψει τα ξύλα ή οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιεί. Όταν η θερμοκρασία του νερού βρεθεί μέσα σε ένα εύρος τιμών, το οποίο προγραμματίζεται από το μενού εγκαταστάτη, η συσκευή ελαττώνει ή αυξάνει την ταχύτητα περιστροφής του βεντιλατέρ ανάλογα με τη διαφορά του πάνω από του κάτω ορίου θερμοκρασίας που έχει επιλεγεί από τον χρήστη. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού τόσο ελαττώνεται η ταχύτητα του βεντιλατέρ, μέχρι να φτάσει το πάνω όριο που έχει ορίσει ο χρήστης όπου και απενεργοποιείται. Όσο ελαττώνεται η θερμοκρασία του νερού τόσο αυξάνεται η ταχύτητα του βεντιλατέρ, μέχρι να φτάσει το κάτω όριο που έχει ορίσει ο χρήστης όπου και έχει τη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής, η οποία έχει επιλεγεί από το μενού εγκατάστασης.

Αν η συσκευή έχει ενεργοποιημένο το βεντιλατέρ του ξυλολέβητα και δεν αυξάνεται η θερμοκρασία του νερού, τότε αντιλαμβάνεται ότι έχουν τελειώσει τα ξύλα και ηχεί με προειδοποιητικό ήχο συνοδευόμενο από ανάλογη ένδειξη στην οθόνη έτσι ώστε ο χρήστης να γεμίσει με ξύλα τον λέβητα. Μέχρι ο χρήστης να ξαναγεμίσει τον λέβητα η συσκευή συντηρεί τη φλόγα ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας το βεντιλατέρ με χρόνους έναυσης και σβέσης που έχουν ρυθμιστεί από το μενού εγκατάστασης. Σε περίπτωση που η συσκευή τεθεί εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ σε περίοδο διακοπών) και η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από τους 5oC η συσκευή ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή για να μην παγώσει το νερό μέσα στους σωλήνες της εγκατάστασης, προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό ακόμη μια δικλείδα ασφαλείας στο σύστημα θέρμανσης. Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μιας προγραμματιζόμενης συσκευής ελέγχου ξυλολέβητα αυξάνει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης κάνοντας τον ξυλολέβητα πλήρως αυτόνομο και έτσι η μόνη επέμβαση από το χρήστη είναι να τοποθετήσει τα ξύλα προς καύση. Τέλος εκτός των άλλων προσθέτει ασφαλιστικές δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα θέρμανσης.

Η ergo-tel είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας εύκολα, γρήγορα, ποιοτικά και αξιόπιστα !

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις