Θέρμανση και οικονομία με θερμαντικά σώματα που δουλεύουν σωστά

06/09/2016   
5.0 2 αξιολογήσεις
Θέρμανση και οικονομία με θερμαντικά σώματα που δουλεύουν σωστά

Οι περισσότερες κατοικίες θερμαίνονται ζεστό νερό που κυκλοφορεί στο δίκτυο θέρμανσης για να ζεστάνει τελικά τον χώρο μέσα από τα θερμαντικά σώματα δηλαδή τα καλοριφέρ. Για μεγαλύτερη οικονομία και αποτελεσματικότητα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης ή ο ένοικος του σπιτιού να βεβαιωθεί ότι τα θερμαντικά σώματα λειτουργούν σωστά.
Όταν τα θερμαντικά σώματα δεν λειτουργούν σωστά, ή όταν δεν αποδίδουν τη θερμότητα όπως θα έπρεπε, έχουμε το συνηθισμένο φαινόμενο όπου κάποια μέρη του σπιτιού να είναι πιο παγωμένα από κάποια άλλα. Επίσης είναι πιθανό σε άλλες περιπτώσεις να έχουμε μεγάλη σπατάλη, όταν ναι μεν το ζεστό νερό κυκλοφορεί μέσα στο δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού αλλά επιστρέφει στο λέβητα χωρίς ποτέ να έχει αποδώσει όλη την θερμότητά του στον μέσα στο σπίτι. Όταν συμβαίνει αυτό, οι χρηστές τείνουν να ανεβάσουν τον θερμοστάτη του χώρου υψηλότερα από ότι συνήθως απαιτείται, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης.
Ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα μέσα από τα σώματα.
Όταν το ζεστό νερό θερμαίνει το καλοριφέρ, η θερμότητα αυτή πρέπει να διαχέεται μέσα στο δωμάτιο. Ο χώρος θερμαίνεται με δύο τρόπους με την ακτινοβολία και με την μεταφορά της θερμότητας. Η ακτινοβολία είναι ένα μόνο ένα μέρος της θερμότητας που εκπέμπεται από το καλοριφέρ. Το υπόλοιπο ποσοστό της θερμότητας διανέμεται μέσω μεταφοράς. Όταν το καλοριφέρ ζεσταίνεται θερμαίνει και τον αέρα δίπλα του. Αυτός ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, ενώ ο δροσερότερος αέρας τραβιέται μέσα και διαπερνά το θερμαντικό σώμα από κάτω. Αυτή η κίνηση του αέρα δημιουργεί κάθετα ρεύματα που μοιράζουν το θερμό αέρα σε όλο το χώρο του δωματίου.
Είναι πολύ σημαντικό ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα πάνω, κάτω και γύρω από τα θερμαντικά σώματα. Όταν τα θερμαντικά σώματα είναι μέσα σε εσοχές-κατασκευές με περίβλημα, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εξαερισμού του σώματος από πάνω και από κάτω.
Διακοσμητικά ντουλάπια που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να περιβάλλουν ένα θερμαντικό σώμα θα πρέπει να αποφεύγονται ή αλλιώς να έχουν μεγάλα ανοίγματα για επαρκή αερισμό του σώματος. Μην τοποθετείτε βαριές κουρτίνες μπροστά από ένα θερμαντικό σώμα. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε μεγάλα και ογκώδη έπιπλα μπροστά από το καλοριφέρ μιας και εμποδίζουν την ροή της θερμότητας.
Τα μοντέρνα θερμαντικά σώματα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ενσωματώνοντας μεταλλικά πτερύγια τα οποία υποβοηθούν την καλή ροή της θερμότητας στο χώρο.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Επειδή η κυκλοφορία του αέρα μέσα από τα θερμαντικά σώματα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα είναι απαραίτητο για την καλύτερη διασπορά της θερμότητας , τα θερμαντικά σώματα να καθαρίζονται τακτικά. Δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται ποτέ σκόνη ή χνούδι πάνω στην επιφάνεια του καλοριφέρ, τα οποία μπορούν να δράσουν σαν μονωτικά και να επιβραδύνουν την μετάδοση της θερμότητας.
Ανακλαστήρες θερμότητας.
Τα περισσότερα από τα θερμαντικά σώματα τοποθετούνται πολύ συχνά μέσα στο δωμάτιο, στον εξωτερικό τοίχο. Έτσι μεγάλο μέρος της θερμότητας σπαταλιέται για να θερμανθεί ο τοίχος. Ένας αποτελεσματικούς τρόπος για να κρατηθεί η θερμότητα μέσα στο σπίτι είναι μέσω της χρήσης ανακλαστήρων θερμότητας .
Οι ανακλαστήρες αντανακλούν την θερμότητα μέσα στο σπίτι και την εμποδίζουν να διαφύγει στο περιβάλλον.
Εξαέρωση των θερμαντικών σωμάτων.
Ο αέρας που πολλές παγιδεύεται μέσα στα θερμαντικά σώματα εμποδίζει τα σώματα να γεμίσουν με νερό και να θερμάνουν το σύνολο της επιφάνειας του καλοριφέρ. Για να αποφευχθεί αυτό τα σώματα θα πρέπει να εξαερώνονται μέσω της ειδικής βαλβίδας που βρίσκεται στο πάνω μέρος του καλοριφέρ.
Θερμοστατικές κεφαλές.
Μια τελευταία χρήσιμη συμβουλή είναι η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών πάνω στα σώματα. Οι θερμοστατικές κεφαλές λειτουργούν σαν αισθητήρες θερμότητας του χώρου που αυξομειώνουν τη ροή του νερού στα θερμαντικά σώματα προσφέροντας έτσι μεγάλη οικονομία.

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις