Ηλεκτρική υπέρυθρη θέρμανση κεραμικής τεχνολογίας (Γερμανίας)

21/09/2016   
Ηλεκτρική υπέρυθρη θέρμανση κεραμικής τεχνολογίας (Γερμανίας)

Μάθετε τα πάντα για την υπέρυθρη θέρμανση, την υπέρυθρη ακτινοβολία καθώς και για πολλά άλλα θέματα τα οποία αφορούν αυτόν το θαυμάσιο τρόπο θέρμανσης.
Η γνώση είναι δύναμη και η πληροφορία πολύτιμος σύμβουλος αξιόπιστης και ορθής επιλογής.
Τι είναι αυτός ο νέος τύπος θέρμανσης;
Επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά γνωστή στην Ελλάδα και επειδή ενδεχομένως αρκετοί να... τρομάξουν στο άκουσμα της λέξης «υπέρυθρη», αξίζει να κάνουμε μια εισαγωγή σχετικά με το τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση.
Πρόκειται λοιπόν για μια τεχνολογία με αρκετές καινοτομίες, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει την εκπομπή υπέρυθρης θερμότητας στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που εκπέμπει ο ήλιος, αλλά και το ανθρώπινο σώμα.
Η εκπομπή αυτής της ενέργειας είναι επίσης γνωστή και ως Βιογενετικό Υπέρυθρο, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά η  ευεργετική της επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τα στερεά σώματα, είτε πρόκειται για οργανικά είτε για ανόργανα (άνθρωποι, ζώα, αντικείμενα) θερμαίνονται απευθείας, χωρίς να απαιτείται η θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα.
Με αυτό τον τρόπο, οι απώλειες της θερμικής ενέργειας είναι πρακτικά μηδενικές, αφού η υπέρυθρη θερμότητα μεταφέρεται ομοιογενώς στα σώματα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος αέρας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία αναπτύχθηκε από ιατρικούς επιστήμονες και αξιοποιείται για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, τις θερμοκοιτίδες, τις σάουνες αλλά και μια ποικιλία από θεραπευτικές εφαρμογές.
Εν τέλει, η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται αντικειμενικά η πλέον εξελιγμένη, ασφαλής και αποδοτική τεχνολογία θέρμανσης, με τα περισσότερα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Είναι η υπέρυθρη θέρμανση ασφαλής για τον άνθρωπο;
Είναι πολύ πιθανό ένας καταναλωτής ακούγοντας τη λέξη “Υπέρυθρη” να σκεφτεί αρνητικά και να υποθέσει ότι πρόκειται για μία μέθοδο επικίνδυνη για τον άνθρωπο και την υγεία του. Για να δούμε όμως πόσο ασφαλής είναι η θέρμανση μέσω υπέρυθρων ηλεκτρικών συσκευών που θερμαίνουν μέσω της εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Η ακτινοβολία του ήλιου έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς (π.χ. υπεριώδης) και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. υπέρυθρη). Η Υπέρυθρη Ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές, ευεργετικές για τον άνθρωπο.
Η ευεργετική αυτή ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό.
Από το σύνολο του 1KW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία.
Εκτός αυτού, το ορατό φώς του ηλίου και η υπέρυθρη του ακτινοβολία απαρτίζουν τις μοναδικές πηγές για τη σύνθεση της πολύ βασικής βιταμίνης D στο σώμα μας.

Συνεπώς, η υπέρυθρη θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο.

 • Γιατί η υπέρυθρη θέρμανση είναι ο πιο ασφαλής και υγιεινός τρόπος θέρμανσης;

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης που μιμείται πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η θερμότητα στο ίδιο μας το ηλιακό σύστημα ή αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά.
Ο τρόπος που η φύση επέλεξε να ζεσταίνει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα ρεύματα θερμού αέρα, αλλά η έκθεσή μας στην ευεργετική υπέρυθρη θερμότητα του ήλιου.
Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης που αξιοποιούνται ευρέως σήμερα, βασίζονται κατ’ εξοχήν στην κυκλοφορία θερμών ρευμάτων αέρα, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στον φυσικό τρόπο διάδοσης της θερμότητας και είναι - τελικά - επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Η θέρμανση με ρεύματα ζεστού αέρα, είναι ασύμβατη με τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών.
Τόσο τα καλοριφέρ όσο και τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο, με «βίαιο» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδευση της σκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία).
Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα παρουσιάζουν και ένα ακόμη μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, όπου μεταξύ οροφής και δαπέδου παρατηρείται διαφορά έως και 7°C.
Ένας ιατρός - πνευμονολόγος λοιπόν, είναι εύκολο να σας εξηγήσει τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικές εξάρσεις.
Η υπέρυθρη θέρμανση από την άλλη, ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιογενή θερμοκρασία των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.

 • Υπέρυθρη ακτινοβολία

Η υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared) βρίσκεται στην άκρη της ανάλυσης του φάσματος, μετά τα όρια του ορατού φωτός.
Είναι η ακτινοβολία της θερμότητας, μία από τις ακτινοβολίες που εκπέμπει ο ήλιος και η σημαντικότερη για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν είναι νέα για την φύση και τον πλανήτη μας. Είναι αυτή που ευθύνεται για την θερμότητα που εισπράττουμε από τον ήλιο και η βασική της ιδιότητα είναι ότι θερμαίνει σώματα και πράγματα χωρίς να θερμαίνει τον αέρα.
"Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που κάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία μια πραγματική επανάσταση στην θέρμανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων."
Η αξιοποίησή της αποτελεί τεχνολογική καινοτομία.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθόδου αυτής είναι οι ακτίνες του ήλιου οι οποίες μπορούν να θερμάνουν άτομα τα οποία δέχονται την ακτινοβολία ακόμα και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή.
Η ακτινοβολία του ήλιου μεταφέρεται στην γη με ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαφόρων συχνοτήτων.  Σύμφωνα με τον γνωστό νόμο του Planck,  όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα των κυμάτων, τόσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος και όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος τόσο περισσότερη ενέργεια μπορεί να μεταφέρει,  με άλλα λόγια όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή στάθμη.
Το ορατό φως έχει χαμηλότερη συχνότητα και περιέχει λιγότερη ενέργεια. Το υπέρυθρο φως έχει τη χαμηλότερη συχνότητα και επομένως και τη χαμηλότερη ενεργειακή στάθμη.
Για τον λόγο αυτό η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι εντελώς ακίνδυνη και ειδικά ωφέλιμη στον άνθρωπο.
Η μετάδοση θερμότητας μπορεί να λάβει χώρα με τρεις μηχανισμούς:

 • με αγωγιμότητα
 • με συναγωγή
 • με ακτινοβολία

Από τους παραπάνω τρόπους, η συναγωγή και η ακτινοβολία είναι κατάλληλοι για θερμάνσεις χώρου.
Αντιθέτως με την θέρμανση με συναγωγή, η θέρμανση με ακτινοβολία δεν απαιτεί ενδιάμεσο μέσο.
Αυτός είναι και ο λόγος που με την υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνονται απευθείας τα αντικείμενα και διαμέσου αυτών στην συνέχεια γίνεται η θέρμανση του περιβάλλοντος αέρα.
Όλα τα συμβατικά συστήματα θερμαίνουν τον χώρο με την βοήθεια του περιβάλλοντος αέρα, δημιουργώντας ρεύματα ψυχρού και θερμού αέρα ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρει την θερμότητα σε εμάς.
Τα ρεύματα αέρος που δημιουργούνται ευθύνονται για την ανακυκλοφορία της σκόνης και των μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα του χώρου,  και είναι αυτά που προκαλούν τα διάφορα προβλήματα στην υγεία (νόσος λεγεωνάριων κλπ).
Στα μέχρι σήμερα γνωστά συστήματα θέρμανσης, με την θέρμανση του αέρα, η σχετική υγρασία του χώρου μας μειώνεται και δημιουργείται ξηρότητα (έλλειψη υγρασίας)  η οποία επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα των ευπαθών και όχι μόνο ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ).

 • Ιδανικό για την υγεία

Θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στην υπέρυθρη ενέργεια.  Τα τελευταία 25 χρόνια, Ιάπωνες και Κινέζοι κλινικοί ερευνητές έχουν προβεί σε εκτεταμένες έρευνες στις θεραπευτικές ιδιότητες της υπέρυθρης θερμότητας με μερικά πραγματικά προκλητικά αποτελέσματα.

Στην Ιαπωνία υπάρχει μια «υπέρυθρη εταιρία» (Infrared Society) που αποτελείται από ιατρούς και φυσιοθεραπευτές με σκοπό την συνεχή έρευνα και υποστήριξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της υπέρυθρης θερμότητας.

Πάνω από 700.000 υπέρυθρα θερμαντικά συστήματα έχουν πωληθεί στην Άπω Ανατολή για ολόσωμες θεραπείες και πάνω από 30.000.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε τέτοιου είδους θεραπείες σε Άπω Ανατολή,  Ευρώπη και Αυστραλία.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Στη Γερμανία ειδικά, πολλοί παθολόγοι χρησιμοποιούν ολόσωμη θεραπεία υπέρυθρης ενέργειας για πάνω από 80 χρόνια τώρα.

 • Δείτε περισσότερα παρακάτω.

Η επίδραση της υπέρυθρης ακτινοβολίας στην υγεία.

 • Τι είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία
 • Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπέρυθρης ακτινοβολίας
 • Αυτό που πρέπει κανείς να προσέξει
 • Η βαθιά ζέστη με υπέρυθρη ακτινοβολία

Η σημασία της υπέρυθρης ζέστης.

 • Ζέστη για καλύτερη υγεία και ευεξία
 • Σάουνα, καμπίνες υπέρυθρης ακτινοβολίας
 • Ερεθιστικές θεραπευτικές εφαρμογές
 • Εφαρμογές βαθιάς θερμότητας
 • Η συμβολή της υπέρυθρης ακτινοβολίας στην υγεία μας είναι αναμφισβήτητη.
  Η έκθεσή μας στην υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού μήκους κύματος  στην καθημερινή μας ζωή, μέσω μίας υπέρυθρης θέρμανσης, είναι βάλσαμο για το σώμα και το πνεύμα μας.
  Στην ουσία  αν στο σπίτι μας, που είναι ένα θερμο-ουδέτερο περιβάλλον, θερμαινόμαστε με υπέρυθρη θέρμανση, απολαμβάνουμε καθημερινά μια θεραπεία όπως στις υπέρυθρες καμπίνες χαμηλής θερμοκρασίας.

Εξοικονόμηση έως 70% στα έξοδα θέρμανσης

Βρείτε συμβουλές και ιδέες για το σπίτι, η τον επαγγελματικού σας χώρο για τη ψύξη & θέρμανση ! Εδώ σας προτείνουμε πρακτικές συμβουλές & ιδέες, έξυπνες λύσεις, νέα & τάσεις, όπως και χρήσιμες οδηγίες για τη ψύξη & θέρμανση στο σπίτι. Στο eshop μας ergo-tel.gr θα βρείτε την κατάλληλη εξυπηρέτηση & τις καλύτερες τιμές. Από το online κατάστημά μας κατευθείαν στο χώρο σας!

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις