Εξοικονόμηση ενέργειας και φωτισμός

12/01/2017   
Εξοικονόμηση ενέργειας και φωτισμός

Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται ο φωτισμός στο χώρο που εργαζόμαστε ή στο χώρο κατοικίας μας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας καθώς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας οικονομικούς τρόπους για να φωτίσουμε το χώρο μας μπορούμε να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
Ο φωτισμός γινόταν για χρόνια με λάμπες πυρακτώσεως, οι οποίες είχαν σημαντικά μειονεκτήματα καθώς από την ενέργεια που κατανάλωναν μετέτρεπαν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σε φως ενώ το υπόλοιπο γινόταν θερμότητα! Επίσης, ο κύκλος ζωής τους ήταν μικρός ενώ χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν.
Οι λάμπες αλογόνου ακολούθησαν τις λάμπες πυρακτώσεως διαφέροντας σημαντικά στην κατανάλωση ενέργειας καθώς μπορεί να χρειάζονται έως και 25% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί ο ίδιος φωτισμός. Χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο λευκό φως που διαχέουν και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους.
Οι λάμπες φθορισμού παρουσιάστηκαν στη συνέχεια εμφανίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Αρχικά, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια για να αποδοθεί ο ίδιος φωτισμός στο χώρο μας. Επίσης, όσο είναι σε λειτουργία δε ζεσταίνονται όσο οι λάμπες πυρακτώσεως και τέλος έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η τελευταία τάση που επικρατεί στο φωτισμό είναι οι λάμπες LED οι οποίες χρειάζονται ελάχιστη ενέργεια για να αποδοθεί ο επιθυμητός φωτισμός στο χώρο μας. Στα πλεονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ευρεία χρήση τους καθώς παραμένει ακόμα υψηλή.

Σχετικές κατηγορίες με το άρθρο που διαβάσατε

Συγκριτικά, οι κοινές λάμπες διαρκούν για 1000 περίπου ώρες, οι λάμπες αλογόνου μέχρι 2000 ώρες ενώ οι λάμπες φθορισμού μπορεί να φτάσουν και τις 15000 ώρες! Επιπλέον, οι κοινές λάμπες καταναλώνουν έως και 5 φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας. Και όλα αυτά αφορούν στην κατανάλωση μίας λάμπας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο μεγάλη εξοικονόμηση θα έχουμε αν αντικαταστήσουμε όλες τις απλές λάμπες στο σπίτι μας! Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνεται ο φωτισμός του χώρου μας λοιπόν είναι πολύ πιο συμφέρουσα η χρήση λαμπτήρων φθορισμού καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σωστός φωτισμός σε ένα χώρο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσής μας αφού ένας κακός ή λάθος κατανεμημένος φωτισμός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Για αυτό άλλωστε ο φωτισμός είναι μεγάλης σπουδαιότητας κατά τη διαδικασία της εσωτερικής διαμόρφωσης της κατοικίας.


Βρείτε συμβουλές και ιδέες για το σπίτι, τον κήπο η τον επαγγελματικού σας χώρο για εξοικονόμηση ενέργειας! Εδώ σας προτείνουμε πρακτικές συμβουλές & ιδέες, έξυπνες λύσεις, νέα & τάσεις, όπως και χρήσιμες οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ergo-tel.gr μπορείτε να βρείτε ότι χρειαστείτε για να καλύψετε τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου σας.

Κοινοποιήστε σε φίλους σας!

Πείτε μας την γνώμη σας για το άρθρο που διαβάσατε!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(*) παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία.

Σχετικά προϊόντα με το άρθρο που διαβάσατε

Αναζητήστε παρόμοια άρθρα με τις παρακάτω λέξεις